Det senaste är en trädskövling mellan Stolplyckan och Naturcentrum i Trädgårdsföreningen utmed Lasarettsgatan.
Där har ett antal fullt friska almar fått stryka på foten i något som kan liknas vid en motorsågsmassaker. Enligt utförande personal sker detta på order från kommunen.
I almarnas närhet vill Stångåstaden bygga ett studentboende och en utbyggnad av befintligt dagis.
Dessa önskemål har resulterat i samrådshandlingar benämnda "Detaljplan i Ekkällan för Ellipsen 7 m.fl." daterat 2019-03-27 vilket de boende i Stolplyckan har protesterat emot genom bland annat en protestlista med namn som motsätter sig detta.
Av handlingarna framgår under stycket Naturmiljö och citat "Träd inom planområdet som bedömts ha ett extra stort naturvärde har markerats på plankartan. Dessa träd får inte fällas, men det kan finnas behov av att beskära träden då de har stora kronor som breder ur sig. Om träd behöver fällas av säkerhetsskäl eller av naturvårdsskäl bör de ersättas med likvärdiga. Även den grupp av almar som är markerad kan behöva gallras ur. Beskärning och gallring av markerade träd/grupper ska ske i samverkan med kommunens ekolog."
Eftersom det ännu inte finns någon ny fastställd detaljplan för området infinner sig frågan vad det är som har påkallat denna skövling?
Är det av säkerhetsskäl eller naturvårdsskäl och i så fall vad är det för likvärdiga träd vi kan se fram emot? Det som har utförts kan inte hänföras till beskärning eller gallring.
Tycker inte ansvariga på kommunen att vi skattebetalare och som står för era löner att, åtminstone närmast berörda, får information om vilka åtgärder som avses vidtagas i närområdet?
Vi skall inte behöva gå och fråga utförarna vad som är anledningen till detta för de vet inte. Vi är många boenden inom Stolplyckan som är irriterade på detta och vill veta vad som skall ske?
Boende på Föreningsgatan
Svar
Vi håller med om att träd och grönska är viktigt för boendemiljön.
Vid en inventering av träden utmed Lasarettsgatan upptäckte vi att en grupp av de almar som nu har tagits ner var angripna av svampsjukdomen almsjuka.
Almsjukesvampen täpper igen trädets näringsbanor, vilket gör att trädet vissnar och dör. Almar som angripits av almsjukan tas ner för att minska spridningshastigheten på sjukdomen som annars sprider sig mycket snabbt och angriper fler almar.
Linköpings kommun har många mycket gamla almträd som är kulturhistoriskt och biologiskt viktiga, till exempel i Trädgårdsföreningen, Magistratshagen, Domkyrkoparken och Järnvägsparken. Vi gör allt vi kan för att bevara dem så länge som möjligt.
Det stämmer att träden som vi nu har tagit ner var markerade som träd som avsågs att bevaras i samrådshandlingen för detaljplanen Ellipsen 7 m.fl i Ekkällan. Detta visade sig tyvärr inte var möjligt på grund av almsjukan.
Vi kommer att genomföra kompensationsåtgärder för de nedtagna träden. Området mellan Lasarettsgatan och Magistratshagen kommer på sikt att iordningställas till ett parkområde med nya träd och annan växtlighet.
Området är viktigt, både som entré till Magistratshagen och som en del av det gröna stråk som går från Tinnerö eklandskap, via Garnisonsområdet in till Trädgårdsföreningen och innerstaden.
Elisabeth Lundqvist, avdelningschef Park och natur, Linköpings kommun