Varför måste gode män vänta över ett år på arvode?

Vilken annan anställd/uppdragstagare skulle acceptera att utföra sina arbetsuppgifter under ett helt år för att sedan få vänta ytterligare cirka 4–6 månader på lön/arvode, skriver en god man i Linköping.

Som jag tidigare skrivit är det hög tid att reformera reglerna för godmanskapet och ge de gode männen ett anständigt anställningsförhållande med kommunen/Överförmyndarenheten, menar insändarskribenten.

Som jag tidigare skrivit är det hög tid att reformera reglerna för godmanskapet och ge de gode männen ett anständigt anställningsförhållande med kommunen/Överförmyndarenheten, menar insändarskribenten.

Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Insändare2025-02-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I oktober 2022 meddelade Överförmyndarenheten, via Godmansnytt, att ändring av arvodesbetalning kommer att ske från och med januari 2023, innebärande att det preliminärt beräknade arvodet skall betalas ut månadsvis i stället för kvartalsvis.

Överförmyndarenheten fick tydligen problem och meddelar snart att ändringen kommer att genomföras vid halvårsskiftet 2023 på grund av att deras system inte var klart. Det är anmärkningsvärt att notera att Linköpings kommun kan betala sina anställda månadsvis men inte klarar av att göra detsamma för sina gode män.

Det har senare visat sig att den första månadsvisa arvodesbetalningen skedde i maj 2024. Den 27 november 2024, det vill säga cirka 6 månader efter att den månadsvisa betalningen börjat att fungera meddelar Överförmyndarnämnden, per brev till de gode männen, att systemet med månadsvisa arvodesbetalningar är olagligt (vill gärna vet vilket lagrum som åberopas) och att från och med 1 juli 2025 kommer arvodesbetalning att ske först då årsredovisningen från den gode mannen granskats och godkänts av Överförmyndarenheten.
Det innebär i praktiken att de gode männen kommer att utföra sina åtaganden enligt vad som beslutats av tingsrätten i ett helt år och sedan få ersättning cirka 4–6 månader påföljande år.

Nu har alltså Överförmyndarenheten under en period av 2 år meddelat 2 stycken förändringar avseende arvodesbetalning. Vilken annan anställd/uppdragstagare i Linköpings kommun skulle acceptera att arvodesförändring sker utan förhandling?

Vilken annan anställd/uppdragstagare skulle acceptera att utföra sina arbetsuppgifter under ett helt år för att sedan få vänta ytterligare cirka 4–6 månader på lön/arvode?

Som jag tidigare skrivit är det hög tid att reformera reglerna för godmanskapet och ge de gode männen ett anständigt anställningsförhållande med kommunen/Överförmyndarenheten.

Om så inte sker år det väl dags att visa att vi för visso är frivilliga volontärer men vi är inte idioter, som Vidar Andersson skriver i sin krönika i Corren den 7 december 2024, har vi en "politisk vilde" som i flera instanser dömts för oaktsamhet, som Överförmyndare i Linköpings kommun, en förtroendebefattning.

Ovanstående situation är väl inte resultatet av aktsamhet. Som tidigare sagts undrar man vad den tillsynsansvariga organisationen (Länsstyrelsen) anser.

"Roffane"

Svar från Linköpings kommun:

Vi förstår att de olika turerna kring arvoden och förskott som skett de sista åren kan kännas förvirrande. I grunden handlar det om att överförmyndarnämnden strävar efter en rättssäker verksamhet. För att kunna uppnå det har vi behövt genomföra en rad olika förändringar de senaste åren. 

En större förändring är att vi har arbetat för att skapa ett utbetalningssystem som stämmer överens med övriga kommuner i landet samt gällande lagstiftning (Föräldrabalken). Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun har tidigare haft ett unikt system som gått ut på att betala ut arvodet i förskott, det vill säga innan den årliga redovisningen granskats och godkänts. Detta system har inte varit helt i enlighet med lagstiftningen och behöver därför ändras.

Ett första steg för att komma ifrån detta var att införa månatliga utbetalningar av grundarvode, i stället för att som tidigare betala ut ett högre arvode som förskott. Förändringen skulle ha trätt i kraft i januari 2023, men på grund av nya tekniska krav behövde vi införa ett verksamhetssystem som klarade de nya förutsättningarna. Det fördröjde arbetet och tidsplanen behövde förändras något.

Från och med den 1 januari 2025 har överförmyndarnämnden beslutat att avskaffa förskottsbetalningen helt, så att gode män får sitt arvode i samband med granskningen av den årliga redovisningen. Bedömningen av arvodets storlek kan bara göras först efter att uppdraget redovisats. På så sätt kan vi säkerställa att regelverket följs och att du som god man får rätt arvode direkt, i stället för en preliminär summa som kan komma att ändras.

Det är viktigt att komma ihåg att ett uppdrag som god man är av ideell karaktär och inte kan jämställas med ett anställningsförhållande och lön. Överförmyndarnämnden förstår att förändring av utbetalning av arvode kan vara kännbart för en del gode män, men hoppas att övergången ska bli så smidig som möjligt.

Avslutningsvis vill överförmyndarnämnden framföra ett stort tack till alla gode män som avsätter en hel del av sin fritid på att hjälpa och stötta en medmänniska.

Om det fortfarande känns otydligt vad som gäller kring arvoden eller om du har fler frågor, är du varmt välkommen att höra av dig till oss via Kontakt Linköping.

Anne-Sofie Zettby, enhetschef Överförmyndarenheten i Linköpings kommun