Varför ligger brädor med spikar kvar vid Tinnerö?

Brädhögarna med de vassa spikarna ligger dessvärre kvar på samma sätt som de gjorde redan i höstas. Betesdjuren är nu utsläppta i sina hagar; måtte de inte få en rostig spik i klövarna, skriver en miljövän.

När ska brädhögarna forslas bort från naturreservatet, frågar sig insändarskribenten.

När ska brädhögarna forslas bort från naturreservatet, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Insändare2022-05-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 13 januari publicerade Corren en insändare som jag skrivit angående nya spångar och ny bro i Tinnerö eklandskap. Jag ställde då frågan varför bräderna från de gamla spångarna och den gamla bron ligger slängda i stora högar med vassa spikar uppåt. Anders Jörneskog, förvaltare Tinnerö naturreservat och kommunekolog svarade på min insändare och uppgav bland annat följande: 

"Linköpings kommun arbetar med att byta ut uttjänta spänger och träbroar i Tinnerö och arbetet sker under sen höst, vinter och tidig vår när betesdjuren inte är i hagarna. Arbetet som pågår nu beräknas vara klart våren 2022 och alla gamla brädor kommer att vara bortkörda till dess".

Jag gick min vanliga promenad senast i söndags och brädhögarna med de vassa spikarna ligger dessvärre kvar på samma sätt som de gjorde redan i höstas. Betesdjuren är nu utsläppta i sina hagar; måtte de inte få en rostig spik i klövarna. Det är en skam för Linköpings kommun att det får se ut på detta viset i det annars så fina naturreservatet!

Nu frågar jag återigen: Har ni glömt bort dessa brädhögar? När ska brädhögarna forslas bort från naturreservatet?

"Miljövän"

Svar från Linköpings kommun:

Hej och tack för dina synpunkter om arbetet i Tinnerö eklandskap! Linköpings kommun tar mycket allvarligt på djurskyddet, inte minst i våra betesmarker.

Arbetet med att byta Tinnerös spänger har tyvärr varit mer tidskrävande än beräknat, men nu prioriterar vi borttagandet av kasserade brädor med spik. Det materialet kommer att tas från betesmarkerna denna vecka.

Anders Jörneskog, förvaltare Tinnerö naturreservat och kommunekolog, Linköpings kommun