På gården Backaberg i Linköping har Samordningsförbundet Centrala Östergötland bedrivit en verksamhet som riktar sig till personer med psykisk ohälsa som behöver komma vidare mot arbete eller studier. Verksamheten har pågått under några år med mycket goda resultat. Strax före jul flyttades verksamheten till Annexet vid Borggården och går nu under namnet Backaberg Annexet.
Verksamheten har bedrivits som ett projekt med hjälp av medel från EU/ESF. Här har personer med psykisk ohälsa kunnat vistas i en trygg miljö, utfört enklare arbetsuppgifter och varit delaktiga i en social samvaro. Utifrån en individuell uppgjord handlingsplan arbetar man mot självständighet och egenförsörjning.
Tyvärr förnyades inte stödet från EU/ESF denna vår och därför har man nu beslutat att lägga ner denna verksamhet.
Som föräldrar till en son, som under en längre tid har haft problem med psykisk ohälsa, vill vi starkt protestera mot detta beslut om nedläggning av en väl fungerande verksamhet med mycket kompetenta medarbetare.
Vår son har under den tid han har deltagit i detta projekt kommit att må betydligt bättre och fått en bra struktur på sin tillvaro. Han har åter börjat tro på en framtid.
Vi anser att parterna i Samordningsförbundet, det vill säga Linköpings-, Kinda- och Åtvidabergs kommun, Region Östergötland, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, borde gå in och stötta detta väl fungerande projekt vidare när EU-bidraget uteblev.
Så blir alltså inte fallet. Nedläggningen sker redan om en månad.
Vi skulle vilja ha ett svar från ansvariga personer varför man gjort detta val. Återigen är det en av de svagare grupperna i samhället som drabbas hårt.
"Besvikna föräldrar"
Svar från Linköpings kommun och Region Östergötland:
Till att börja med vill vi säga att vi delar bilden du beskriver över en väldigt viktig och värdefull verksamhet. Det gläder oss också att er son kommit att må mycket bättre under det här projektet.
Vi förstår mycket väl att det väcker frågor och frustration när projektet nu inte kan fortsätta i sin nuvarande form. Men precis som du skriver beviljades tyvärr inte Samordningsförbundet i Centrala Östergötland några nya ESF-medel för år 2023. Budgeten för Samordningsförbundet minskade därmed med cirka 60 procent i ett slag.
Det innebär att flera projekt, som till exempel Backaberg och Drivbänk, inte längre kommer att kunna drivas vidare i Samordningsförbundets regi. Linköpings kommun och Region Östergötland är dock överens om att det integrerade arbetssätt som har utvecklats är bra och borde fortsätta att användas och utvecklas, men det behöver då ske inom ramen för vår ordinarie verksamhet.
Exakt hur detta ska se ut framåt håller just nu på att snabbutredas tillsammans av de båda parterna. I detta arbete ingår givetvis också att hitta en lämplig övergång för de medborgare som i dag får insatser inom de befintliga projekten.
Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, Linköpings kommun
Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Östergötland