Innan jul kom ett brev från Folktandvården i Lambohov där man efter beslut av hälso- och sjukvårdsnämnden lägger ner verksamheten och hänvisar till "valfri vårdgivare var du vill".
Under ett par års tid har Folktandvården i Lambohov haft en begränsad kapacitet och bara tagit emot särskilt prioriterade patienter, till exempel skolbarn, i tillfälliga lokaler. Detta beroende på att man haft en covid 19-testning i dess lokaler. Som svar på frågor om när tandläkarmottagningen kommer att återstarta har vi under ett par års tid fått höra att man söker lokaler i Lambohov. Trots att vårdcentralen nu bygger ut bereder man tydligen inte plats för en tandläkarmottagning.
Som en kalldusch, en smocka till jul kommer nu i stället det skriftliga beskedet att den professionella tandvården i vårt område inte återställs.
I Lambohov bodde 2021 drygt 8 500 invånare och närområdet byggs ut.
Varför ska vi Lambohovsbor belasta redan befintliga kliniker i Linköping? Trots att många i likhet med mig skjutit upp icke-akuta besök hos tandläkare och hygienister i väntan på att vår utlovade tandvård ska återöppnas är det omvittnat svårt att få tider hos andra tandvårdsmottagningar till och med vid akutbesök.
Varför ska vi åka över hela Linköping för ett akut besök när vi tidigare haft tandvård inom gångavstånd? Sannolikt kommer även färdtjänsten få ökade utgifter för dessa besök.
Christina Gezelius, en av alla svikna och besvikna Lambohovsbor
Svar från Region Östergötland:
Vi förstår att det känns tråkigt att inte längre ha Folktandvården i Lambohov. Den mottagning som vi sedan 2021 har bedrivit i en tandvårdstrailer blev vi tvungna att stänga på grund av patientsäkerhets- och arbetsmiljöproblem.
Det stämmer att Lambohov växer, och därför byggs vårdcentralen ut. Region Östergötland har genomfört tre olika utredningar för att försöka lösa lokalfrågan, men det finns ingen möjlighet att utöka fastigheten tillräckligt för att motsvara invånarnas behov av både primärvård och tandvård. Tandvårdsverksamhet ställer höga krav på en lokal och tyvärr saknas också andra fastigheter i området som uppfyller samtliga dessa krav.
Vad gäller den tidsmässiga tillgängligheten till tandvården så påverkas den inte, eftersom den begränsande faktorn är tillgången på personal och inte lokaler. Folktandvårdens medarbetare arbetar redan över klinikgränser för att erbjuda en jämlik tandvård efter behov. Vi vill dock beklaga omställningen för de patienter som drabbas av längre restider i samband med tandvårdsbesök, och inte har möjlighet att byta till en klinik i närheten av till exempel arbete eller skola.
Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör Region Östergötland