Varför kommer bussen alltid för sent?

Är hållplatstiderna för snävt satta av chaufförens arbetsgivare, frågar sig insändarskribenten.

Förr kunde man ställa klockan efter bussens tidtabell, skriver en resenär.

Förr kunde man ställa klockan efter bussens tidtabell, skriver en resenär.

Foto: Åke Alvin

Insändare2023-08-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag växte upp och även fram till jag var runt trettioårsåldern, var min bestämda uppfattning att man kunde ställa klockan efter hur bussen passerade hemma. Det skulle jag inte kunna göra i dag. Om jag gjorde det skulle min klocka konstant gå mellan fem och tio minuter efter. 

Min buss ska gå 06.05, vara på resecentrum 06.19 och min anslutningsbuss ska gå 06.21. Med andra ord – inga problem att hinna med den bussen. Om det verkligen funkade som det borde, ja. 

Allt som oftast får jag se bakänden på den bussen som jag vill och måste åka med om jag ska hinna i tid till jobbet. Nu får jag praktiskt taget alltid vänta på nästa buss som går 06.36, vilket innebär att jag i bästa fall hinner precis innanför dörrarna innan klockan är slagen. Men det gör jag nästan aldrig, alltid en eller några minuter för sent. 

Om vi tar min buss som går hemifrån in till resecentrum så skulle jag kunna förstå om det var så att det gick på passagerare vid varje hållplats. Men när jag kliver på som är den tredje hållplatsen från vändhållplatsen, så sitter det 7–8 personer, max 10 på bussen. När vi sedan åker in mot stan går de flesta av på Trädgårdstorget och resten vid Resecentrum, så det är ju inte så att han behöver stanna vid varje stolpe heller. 

Det här måste det bli ordning på, men var ligger problemet? Är det upp till individens disciplin? Är hållplatstiderna för snävt satta av chaufförens arbetsgivare? Jag har ingen aning och det är heller inte mitt jobb att ta reda på, men någon på Östgötatrafiken har ansvaret.