Varför inte Q-märka hela kvarteret?

Det nya 10-våningshuset kommer att skugga omgivningens kvarter från morgon till kväll. Domkyrkotornet blir endast ett minne liksom de direkta solstrålarna, menar insändarskribenten.

Kan inte samhällsbyggnadsnämnden någon gång säga nej till alla byggherrars höjdprojekt, menar insändarskribenten.

Kan inte samhällsbyggnadsnämnden någon gång säga nej till alla byggherrars höjdprojekt, menar insändarskribenten.

Foto: Dennis Petersson

Insändare2022-06-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Nu är bygget av tiovåningshuset i centrala Linköping igång" (26/6):

Stolt visar Vasaparken upp ett stort bygghål i korsningen Drottninggatan/St Larsgatan. Där ska byggas ett 10 våningars höghus – mitt bland omgivningens rejäla, bastanta och vackra hus med färg, form och utsmyckningsdetaljer från förra seklet. 10 våningar upp i luften, markerande, iögonfallande dominerande och högt. 

Hur kan samhällsbyggnadsnämnden säga ja till ett dylikt projekt? Var finns stadsarkitektens åsikt? Var finns omsorg om omgivande miljö? Att Q-märka KFUM-huset känns i sammanhanget helt likgiltigt. Varför inte Q-märka hela kvarteret? Med byggherrens kompletterande förslag växte antalet våningar. Mer ekonomi – mer intäkter – en våning till. Huset kommer att skugga omgivningens kvarter från morgon till kväll. Domkyrkotornet blir endast ett minne liksom de direkta solstrålarna. 

I nämndens uttalande står att soltillgången är mätt för lägenheterna – inte att man mätt eller tagit hänsyn till hur höjden påverkar omgivande kvarters soltillgång! Kan inte samhällsbyggnadsnämnden någon gång säga nej till alla byggherrars höjdprojekt? För närvarande upplevs det som om nämndes beslut helt ligger i händerna på de som vill bygga – man säger ja till allt under mottot ”staden måste förtätas”, ”vi ska inte bo i ett museum”. Men ett nytt 3–5 våningshus syns också. 

Linköpings kärna kan förändras med måttliga steg och lite mer variation i arkitektkonsten än dessa fyrkantiga lådor på varandra med långsmala fönster. Finns det bara ett program i varje arkitektkontors dator?

Det kan räcka med täta komplex som Eddan och kommande nya Folkungavallen där ett högt P-hus helt skymmer miljonprojektet Nya Badhuset. Varför inte lägre och kompletterat med parkering under planerad bebyggelse? Nybyggnation med minimala grönområden. Man har helt glömt att ta hänsyn till barnen och deras behov av lekytor. Inte heller lever vi endast av caféer och små mysiga outhyrda lokaler. Det räcker inte med Trädgårdsföreningen och promenadstråken utmed Stångån för alla.

Nu är mycket för sent för invändningar. Skedaborna kunde samla sig och göra sin röst hörd. Var finns intresset från de boende i Linköping?