Varför ingen information om det lokala utbrottet?

Ödeshögs kommun med 5 300 invånare har drabbats hårt av pandemin, men vi som bor här har ingenting fått veta.

Bara under den senaste månaden har det rapporterats om nio dödsfall i covid-19 i Ödeshögs kommun.

Bara under den senaste månaden har det rapporterats om nio dödsfall i covid-19 i Ödeshögs kommun.

Foto: Sune Johansson

Insändare2021-02-24 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen kom lindrigt undan i den första vågen, men den andra vågen blev en katastrof.

Pandemin slog till med full kraft mot Ödeshög några veckor före jul. Smittan kulminerade i början på januari, då 48 nya fall bekräftades på bara två veckor. Det gav en 14-dagarsincidens på 900 nya fall per 100 000 invånare – ett av de högsta smittalen i landet. 

Utbrottet har resulterat i många dödsfall. Bara under den senaste månaden har det rapporterats om nio dödsfall. Fler kan tillkomma på grund av eftersläpningen. Många av dem som har dött har bott på kommunens äldreboende eller haft hemtjänst i hemmet. 

Dessa nio dödsfall har bekräftats av Socialstyrelsen. De har rapporterats under perioden 11 januari till 8 februari. Varken kommunen eller regionen informerar om antalet dödsfall på kommunal nivå. 

Nio covid-döda på fyra veckor. Det är en tragedi i vår lilla kommun där det normalt sett dör 60 personer om året. Omräknat motsvarar dessa nio dödsfall ett dödstal på 1 620 per miljon – på fyra veckor. Sveriges dödstal för hela pandemin uppgår till 1 226 per miljon, nog så högt. 

Kanske kommer vi att lägga märke till att kyrkklockorna ringer oftare än vanligt. Och att fler flaggor vajar på halv stång. Men annars har vi som bor här inte fått veta vad som har hänt. 

Kommunen har inte informerat om det lokala utbrottet, och inte heller om vilka verksamheter som drabbats. Från officiellt håll finns inget erkännande om att pandemin den senaste månaden har krävt så många människors liv. Inget har skrivits i lokalpressen.

Vi fick inga varningssignaler när utbrottet startade och blev inte uppmanade att vara extra försiktiga, så smittan inte skulle spridas vidare. 

Varken kommunen eller regionen meddelade om några extra smittskyddsåtgärder i samband med det stora utbrottet. 

Som medborgare förväntas vi ta ett stort ansvar för att minska smittspridningen. Men hur ska människor förstå situationens allvar när de inte får information om smittläget? 

Vi anser att kommunerna ska informera öppet och tydligt om smittläget i respektive kommun. Vi har rätt att få veta hur situationen ser ut på lokal nivå. Hur många som har smittats och dött, och vilka verksamheter som drabbats. 

Den informationen behövs för att vi ska kunna ta välgrundade beslut för vår egen del, så vi kan skydda oss själva och andra. Men också för att vi ska kunna lita på att myndigheterna gör vad de kan för att minimera smittan.