Varför har vi inte rätt till arbetskläder i förskolan?

Vi behöver bra, slitstarka och välfungerande arbetskläder och skor för inne- och utelek, skriver pedagoger i Mjölby kommun.
Vi behöver bra, slitstarka och välfungerande arbetskläder och skor för inne- och utelek, skriver pedagoger i Mjölby kommun.

Hur kan en sådan stor personalgrupp som alla pedagoger inom barnomsorgen i Mjölby kommun bortprioriteras så att vi är tvungna att arbeta med privata kläder, frågar sig insändarskribenterna.

Insändare 7 september 2022 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi arbetar inom barnomsorgen i Mjölby kommun. Såhär som vid varje årstidsbyte får vi se över och uppdatera jobbgarderoben av skor och kläder för förskolans inne- och utelek. Med andra ord, vi använder våra privata skor och kläder och våra VISA-kort dras vid inköp av kläder/skor som behövs för att vi ska kunna delta och utföra vårt pedagogiska arbete med och tillsammans med förskolebarn.

Varför det? Jo, därför att Mjölby kommun bidrar endast med tre uteplagg (läs nedan) men inga andra kläder, inte heller ges något ekonomiskt bidrag för jobbkläder.

Våra privata kläder slits och blir nedsmutsade dagligen av bland annat ett kladdigt barnhandtryck från köttfärssåsen från lunchen, ett tröstat barns blod, tårar och snor, intorkat Play-Doh-deg eller streck från en tuschpenna. Våra privata byxor slits extremt mycket av all utforskande och härlig lek på knä och golv.

Under utevistelse på förskolan finns för oss pedagoger inom Mjölby kommun arbetskläder bestående av skalöverdragsjacka, skalöverdragsbyxa samt fleecetröja. That's it! Dessa anser vi är anpassade för sen vår- och sommarbruk då de inte räcker till för höstens kalla vindar, regniga och blöta dagar eller för vinterns iskalla, snöiga och töiga dagar. Då bär vi privata jobbkläder och skor för att kunna vistas ute och delta i barns lek och lärande. Det vill säga: gummistövlar, regnkläder, vinterjacka, termobyxa, overall, vinterkängor, mössa och vantar. 

I Mjölby kommuns andra förvaltningar finns slitstarka väl fungerande arbetskläder för inne och utebruk.

Vi ställer oss frågan och önskar svar samt förändring. Hur kan en sådan stor personalgrupp som alla pedagoger inom barnomsorgen i Mjölby kommun bortprioriteras så att vi är tvungna att arbeta med privata kläder. Vi behöver bra, slitstarka och välfungerande arbetskläder och skor för inne- och utelek och som dessutom är anpassade för kvinnors och mäns varierade kroppar utan att behöva betala ur egen plånbok.

Vi ber Mjölby kommun att ta efter våra grannkommuner. Exempelvis Boxholm och Motala kommun som har sett till att förskolans pedagoger kan delta i förskolans pedagogiska arbete utan slitage och på egen bekostnad av sina privata kläder.

Jessica Leideborg, Maria Sydling, Anna Stjernberg, Tina Schûtz, Gunilla Soikkeli

Svar från Mjölby kommun:

Inom finns vissa yrken finns krav på att arbetsgivaren ska tillhandhålla skyddsutrustning och skyddskläder. Förskolan är inte en sådan. Samtidigt ser verksamheterna olika ut och därmed kan behov av att arbetsgivaren bistår med utrustning uppstå. Ett sådan exempel är förskolan där vi, i likhet med vad insändaren beskriver, tillhandhåller skalöverdragsjacka, skalöverdragsbyxa samt fleecetröja för personalen. 

I utbildningsförvaltningens samverkanssystem, med arbetsplatsträffar på enhetsnivå och samverkansgrupp på förvaltningsnivå, lyfts frågor kring arbetsmiljö och förutsättningar för medarbetarna. Forumets syfte är att i dialog ta fram underlag för beslut i frågor som insändare beskriver.

Christer Lordh, utbildningschef Mjölby kommun


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa