Varför har människor så stort behov att hata?

Jag kommer alltmer till insikt att vårt samhälle är väldigt skört, och att man får vara tacksam så länge de destruktiva krafterna inte får fritt spelrum, menar insändarskribenten.

Insändare 6 november 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Ibland undrar jag varför många människors behov att hata är så stort. Om det inte är någon person tillhörande någon annan etnisk grupp eller som har annan religiös tillhörighet som hatas, så är det någon person med annan sexuell läggning eller som har andra politiska sympatier. 

Hittar man inget hatobjekt där så kan man alltid hata ett helt fotbollslag och dess supportrar. Varför är det på detta viset? Varför hatas det så urskillningslöst?

 

Jag kommer alltmer till insikt att vårt samhälle är väldigt skört, och att man får vara tacksam så länge de destruktiva krafterna inte får fritt spelrum. 

Ska det vara så svårt att komma ifrån generaliserande och grupptänkande? Ska det vara så himla svårt att komma ifrån digitalt tänkande; inte se omgivningen som svart eller vit och i stället nyansera sig. Och att inse att allt handlar om individers agerande!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa