Den coronakommission som regeringen tillsätter kommer bland annat att utföra omfattande intervjuer bland anställda, ledning och annan personal inom äldreomsorgen. För att vi förhoppningsvis skall få en bild av vad som orsakade den stora spridningen av covid-19 som för många äldre leder till döden. I väntan på resultatet kan jag fundera på tänkta orsaker till att de äldre drabbats så hårt.
Insatta har redan kommit till slutsatsen att ädelreformen 1992 har en stor skuld. Då inträffar några faktorer som till sist blir förödande. Nyliberalismens höjdpunkt ger privat utförare fritt spelrum. Privata aktörer har givetvis vinstintresse av sin verksamhet och inser att personalkostnaden är den helt dominerande utgiftsposten. Vad göra? Jo, införa en tidsbaserad schemaläggning för personalen. Exemplen kan vara x minuter för bäddning, y minuter för toalettbesök, etcetera. Resultatet blir givetvis mindre antal personal per äldre. Efter ett tag så kommer kommunernas äldreomsorg att följa efter.
Personalen på fältet tillhör de lågavlönade på våra arbetsplatser. Dessutom används timanställda för att täcka upp temporära arbetstoppar. Via sin telefon erbjuds de jobb och att snabbt ställa upp, annars går erbjudandet till annan person. För några av de som ropas in är den ersättning som erbjuds viktig för deras försörjning. Att då en och annan vid ett tidigare skede av virusutbrottet gick till jobbet trots litet knackig hälsa är inte osannolikt.
Att vi efterhand ser hur de viktiga åtgärderna för att minska spridningen, exempelvis tvätta händer, vara hemma om du känner dig minsta krasslig etcetera, kommer troligen att visa sig som huvudorsaken till de äldres utsatthet och ibland till döden. Jag tror att min beskrivning ger en delförklaring till vad som hänt de äldre runt om i landet. Men vi för väl se vad kommissionen kommer fram till.
Till sist så kommer givetvis resurser och organisation av äldrevården bli en viktig fråga inför kommande valrörelse.
Christer Larsson