Varför har Corren slutat med Nemi?

Varför har ni slutat med serien Nemi? Vad var det för politiskt ställningstagande ni ansåg att Correns läsare inte tålde?

Insändare2022-03-18 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den sista serien handlade om att hon är emot vargjakt. Om det var det som var skälet, läser jag nog hellre Nemi än Corren. Uppenbarligen anser ni inte att serier är konst. Ställningstagande i konst är inget ovanligt.
För övrigt har ni tydligen inte läst era andra serier på samma kritiska sätt. Jag kan hitta stötande åsikter i alla. Ska ni ha den typen av censur, blir inte mycket kvar.

Kaj

Svar från Corren:

Hej! Om vi börjar med din anklagelse om censur. Censur är något som grundlagen förbjuder myndigheter eller annat allmänt organ att ägna sig åt. Den som har en privat plattform, som ett Facebook-konto eller i det här fallet, en tidning, har rätt att bestämma vad som där ska och inte ska förekomma. Det innebär att man också har rätt att ta bort sådant som man inte vill ha publicerat, som i vissa fall olämpliga kommentarer under Correns inlägg på Facebook. Yttrandefriheten är en rätt att få yttra sig, men det är inte en tvingande rätt att få komma till tals hos någon annan. 

När det gäller det här specifika fallet så anser jag att ett förtroende har missbrukats. Vi köper in en seriestripp med ett visst förväntat innehåll. Att göra ett avsteg från den överenskommelsen med en publicering som inte är en seriestripp, utan ett politiskt ställningstagande, utan kontext, satir eller ironi, anser jag inte hör hemma på seriesidan. Det är rent opinionsmaterial. Det har alltså inte med ställningstagandet i sig att göra, vargfrågan, utan det kunde likaväl vara annat politiskt material som var utan sin kontext. Serier är konst, det håller jag med dig om, och den konstnärliga friheten är viktig. Visst kan serier ha ett budskap och en politisk ståndpunkt, och det har många serier också. Men i det här fallet anser jag att det gjordes helt utan sammanhang.
Maria Kustvik, chefredaktör Corren