Varför gräver man upp vid Lasarettsgatan på nytt?

I måndags väcktes vi återigen av ljudet från grävskopor som gräver upp samma gropar som nyligen har täckts igen av NCC på båda sidor av Lasarettsgatan. Vad är det som händer, frågar sig insändarskribenten.

Många av oss drog en suck av lättnad när NCC avslutade arbetet strax före midsommar med nyasfalterade gång- och cykelvägar, menar insändarskribenten.

Många av oss drog en suck av lättnad när NCC avslutade arbetet strax före midsommar med nyasfalterade gång- och cykelvägar, menar insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-07-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan mitten december 2021 och till mitten juni 2022 har det pågått en intensiv verksamhet i området mellan fastigheterna på Föreningsgatan och Lasarettsgatan. Verksamheten har varit påkallad för att gräva ned en dagvattenledning för kommande byggnation utmed Djurgårdsgatan. Dagvattenledningen utmynnar i ett särskilt iordningställt magasin på andra sidan Lasarettsgatan intill Naturcentrum.
Många av oss drog en suck av lättnad när NCC avslutade arbetet strax före midsommar med nyasfalterade gång- och cykelvägar plus en tillfällig bilväg på grund av den avstängda Djurgårdsgatan, samt tillhörande nysådda gräsytor.

Den 27/6 väcks vi av ljudet från grävskopor igen som håller på att gräva upp samma gropar som nyligen har täckts igen av NCC på båda sidor av Lasarettsgatan med den skillnaden att det står PEAB på servicebilen den här gången. Man av ordning undrar vad är det som händer? Precis som tidigare får vi som bor i området ingen information om vad som pågår. Med en veckas mellanrum har ett arbete gjorts klart och avslutats samt igångsatts igen genom att gräva upp samma ytor ytterligare en gång.

Förberedelse, planering, samordning och genomförande är honnörsord inom de flesta projekt som skall genomföras av vilket slag det vara må. Här verkar ingen av dessa förutsättningar funnits med vid planeringen av detta arbete.

Janne Fredriksson

Svar från Tekniska verken:

Både NCC och Peab utförde grävarbetet på uppdrag av Tekniska verken. Vi förstår att det kan upplevas störande när vi måste utföra grävarbeten, och gör vårt bästa för att arbeta så snabbt vi kan på platser där vi kan störa boende. Vid grävarbeten finns det en begränsad yta för arbetsfordon att röra sig på, och därför finns det inte möjlighet att utföra alla moment samtidigt. I det här fallet förberedde först NCC en fjärrvärmeinstallation genom att lägga ett rör under vägen och cykelbanan och återställde sedan asfalten efter sig. Sedan har Peab öppnat mindre schakt i ändarna av det röret, utanför asfalten, för att slutföra installationen av fjärrvärme. 

Arbetet är klart i dagarna och NCC har informerat närboende om grävarbetet. 

Martin Ek, avdelningschef distribution, Tekniska verken