Till Region Östergötlands ledning inklusive dess politiker:
Den 7 juni 2022 skrev jag ett brev till regionen i detta ärende. Jag har fortfarande efter mer än 6 1/2 månad inte fått något svar. Hoppas att det inte beror på arrogans, underlåtenhet, nonchalans mot mig som skattebetalande och medborgare Linköping och mina rättigheter att få svar på mitt brev.
Jag har hört två ”förklaringar” till varför vi inte får egenträna på Rörelse och hälsa, Neurorehab. Båda förklaringarna är lika absurda. Observera att lokalerna står outnyttjade en stor del av tiden.
Jag fick en enkät för några veckor sedan som var riktad mot personalen ”på golvet”. De utför ett alldeles utmärka jobb alltid.
Neurologiskt sjuka blir aldrig riktigt friska, utan behöver möjligheter till kontinuerlig träning. Dessutom saknas utrustning, maskiner och redskap anpassade för neurologiskt handikappade på de så kallade friskvårdsanläggningarna.
Personligen är jag halvsidigt förlamad, högra sidan, och kan därför inte få upp styrka och kondition till den nivå som jag vill och kan. Innan coronan hade jag inte haft så bra kondition på tio år. Alltså sedan jag drabbades av stroken. Jag förväntade mig dessutom att få börja med egenträningen i april i år.
Konditionsträning gör att man orkar mer, kan höja nivån innan hjärntröttheten slår till, hjärnan får mer syre så att man minskar risken för att drabbas av demenssjukdom, vilket annars är möjligt för den som drabbats av stroke.
Till slut vill jag bara påpeka att den sociala samvaron under och efter träningen är positiv för det mentala tillståndet.
Förväntar mig ett positivt svar och att ansvarig läser mitt förra brev. Och jag vill åter understryka att all personal ”på golvet” gör ett alldeles utmärkt jobb. De är som änglar.
Alf Palm, Tallboda
Svar från Region Östergötland:
Jag vill börja med att beklaga om du inte fått svar från oss i Region Östergötland.
Sedan halvårsskiftet 2023 så har Region Östergötland slutat att erbjuda friskvårdsträning. Vi hänvisar i stället till de olika friskvårdsaktörer som finns.
Bakgrunden till beslutet är att friskvårdsträning inte har ingått i tidigare eller nuvarande uppdrag till våra rehabiliteringsverksamheter, och att Region Östergötland måste koncentrera sin verksamhet till patienter med pågående rehabilitering. För patienter med varaktigt nedsatt funktionstillstånd kan det finnas behov av regelbundet återkommande rehabiliteringsinsatser utifrån individuella medicinska behov, vilket regionen ska kunna erbjuda i olika former.
Har du ytterligare frågor och funderingar så är du varmt välkommen att höra av dig direkt till mig.
Niclas Hilding, närsjukvårdsdirektör i centrala Östergötland