Med tanke på den oroväckande coronautvecklingen just nu och mot bakgrund av att jag i min familj har de som befinner sig i riskgruppen vände jag mig idag till vikarieförmedlingen för att bringa klarhet i om de visste vilka två skolor som just nu är berörda av corona. De två skolorna vill jag inte bli placerade på av förståeliga skäl.
Fick då tillsvar att de själva inte vet vilken grundskola och gymnasieskola som är drabbad. Men hur tänker Linköpings Kommun här? Man måste väl ändå köra med öppna kort mot oss vikarier? Eller är det så att bemanningsenheten inte får veta uppifrån vilka skolor det är? Varför?
En berättigad fråga är då hur man ska kunna få vikarier till skolorna om man inte förrän man kommit dit vet om just den skolan hör till de smittade. Och då kan det som bekant vara för sent. Hur tänker ni från kommunens sida här?
Lärar-vikarien
Svar
Vi förstår att det här är ett ämne som väcker många frågor och tankar. Det är viktigt för oss att vara så öppna och transparenta som möjligt med hur läget är i våra verksamheter. Därför kommunicerar vi aktivt och öppet på alla sätt som är möjliga när det gäller beslut som kommunen fattar, hur verksamheten påverkas av pandemin och hur man ska agera som medarbetare, chef och Linköpingsbo. Vi följer de råd som Region Östergötland och Folkhälsomyndigheten ger när det handlar om hur våra medarbetare ska minska risken att bli smittade själva och smitta andra.
Men, när det gäller smittspridning inom enskilda verksamheter måste vi ta hänsyn till den sekretesslagstiftning som finns. Vi får inte sprida uppgifter om exempelvis elevers eller medarbetares hälsa eller andra personliga förhållanden om det innebär att personen kan skadas på något sätt. Skyddet gäller bland annat den personliga integriteten och även sådant som indirekt kan identifiera personen eller en närstående som har smitta eller misstänkt smitta. Det innebär att inte heller enskilda medarbetare, inom ramen för sin anställning, får sprida sådana uppgifter.
Kommunen får dessutom inte kännedom om alla fall av smittade eller misstänkt smittade om det inte finns behov för någon del av verksamheten att agera på ett särskilt sätt. Även då gäller särskilt stark sekretess.
Vi kan alltså inte att berätta om vilken sjukdom personalen har vid sjukfrånvaro. Inte heller om det finns bekräftad covid-19 hos personal på till exempel en skola. Personal som är sjuk är inte i tjänst. Den som är sjuk eller har milda symtom ska stanna hemma från jobbet. Därmed minimeras risken att bli smittad av coronaviruset i kommunens verksamheter.
Om smittspårning behöver genomföras i en kommunal verksamhet samverkar kommunen med Region Östergötland. De personer som behöver informeras i och med smittspårningen kommer då att informeras. Övriga personer får inte information. De som inte får information bedöms därmed inte ha varit utsatta för smitta i berörd verksamhet. Finns det skäl att stänga en enhet eller verksamhet på grund av att det förekommer stor smittspridning kan vi behöva informera om det, men även då måste vi värna om skyddet för enskilda individer och deras närstående.
Jag hoppas att du som lärarvikarie i Linköping vill fortsätta att jobba hos oss. Du behövs verkligen, inte minst i det här läget när det är extra angeläget att skolan fungerar så bra som möjligt.
Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör i Linköpings kommun