Varför får bara LFC pengar för arenans namn?

Borde inte intäkterna för dessa arenanamn komma alla föreningar till godo i Linköping? Hamna i allas plånböcker och inte bara hos två utvalda klubbar, menar insändarskribenten.

Varför får LFC pengar för arenanamnet men inte Hemgårdarna, frågar sig insändarskribenten.

Varför får LFC pengar för arenanamnet men inte Hemgårdarna, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Insändare2023-04-28 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på sportartikeln "Affären klar – här är nya namnet på Linköping arena" (13/4):

Hur fungerar detta. LFC äger inte Linköping arena utan är hyresgäster? Där spelar även Hemgårdarna, så varför får en hyresgäst pengar för namnet men inte en annan? Och varför får man pengar alls? Lika skumt med LHC. Hyresgäster, men får intäkter från namnet. Borde inte de här pengarna tillfalla alla föreningar om nu syftet är att gynna idrotten i staden?

I Norrköping var denna lösning omöjlig för Vita Hästen. Där sa Norrköpings kommun att eftersom Vita Hästen bara var hyresgäster och inte ägde Himmelstalundshallen var det inte möjligt. Då skulle alla föreningar kunna sälja namn där de spelar och hyr – så kommunen sa nej.

Likhetsprincipen.

Men i Linköping går det tydligen bra att få pengar för namn på arenor som man inte äger? Dessutom väljer man ut vilka hyresgäster som ska få håva in pengarna. Frågan kvarstår, varför LFC och LHC? Varför inte Hemgårdarna och konståkningsklubb? 

Borde inte intäkterna för dessa arenanamn komma alla föreningar till godo i Linköping? Hamna i allas plånböcker och inte bara två utvalda klubbar? För hallen/arenan är knappast byggd och bekostad av någon av klubbarna.

Saab arena gick runt på en kvarts miljard, förvaltas av ett kommunalt bolag, Lejonfastigheter. Så hur hamnar pengarna för arenans namn hos en förening i stan? 

Förklara gärna detta.

"Linköpingsbo med idrottsintresse"

Svar från Linköpings kommun:

Linköping arena, numera Bilbörsen arena, ägs av Kallerstad arena AB och hyrs av Linköpings kommun sedan arenan stod klar inför EM 2013.

Linköping FC (LFC), Hemgårdarnas BK (HBK) och flera andra föreningar bokar arenan för träningar och matcher. Både LFC och HBK har sin hemvist på arenan vilket innebär att de även bokar andra lokaler, exempelvis omklädningsrum som enbart nyttjas av respektive förening. Båda föreningarna har avtal med kommunen gällande reklam på arenan.

Den eller de förening/ar som spelar i den högsta nationella serien för damer och/eller herrar äger rätten att namnge arenan genom avtal med Linköpings kommun. Den dag HBK eller någon annan förening når herrallsvenskan delas reklamrättigheten mellan den damallsvenska och herrallsvenska föreningen.

Genom det avtal som tecknats mellan kommunen och LFC regleras rätten att namnge arenan samt kostnaden för reklamrättigheten. Intäkter från försäljning av reklamrättigheter går oavkortat till kommunens verksamhetsbidrag som riktas till barn- och ungdomsföreningar inom idrotts- och fritidsområdet. Genom den konstruktionen kommer försäljningen av reklamrättigheter fler föreningar tillgodo.

För Saab arena och LHC är förhållandet likvärdigt det som beskrivs ovan, men med skillnaden att arenan ägs av Linköpings kommun. 

Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om