Varför är man inte mer flexibel med sopningen?

En översvämning på grund av tilltäppta dagvattenbrunnar kan förorsaka stora kostnader för kommun, försäkringsbolag och enskilt drabbade, menar insändarskribenten.

Gruset ligger i tjocka lager runt många brunnar och kommer vid ett skyfall antingen att spolas ned i brunnarna eller stoppa upp så att vattnet får hitta andra vägar, menar insändarskribenten.

Gruset ligger i tjocka lager runt många brunnar och kommer vid ett skyfall antingen att spolas ned i brunnarna eller stoppa upp så att vattnet får hitta andra vägar, menar insändarskribenten.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2022-04-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu varit en lång period av torra vägbanor där grus har samlas utmed trottoarkanter där det inte på något sätt gör nytta utom tvärtom, skapar olika slags problem. 

Med tanke på risker vid översvämningar kan jag inte förstå annat än att det här gruset vid ett skyfall kommer att bidra till detta. Gruset ligger nu i tjocka lager runt många brunnar och kommer vid ett skyfall antingen att spolas ned i brunnarna eller stoppa upp och täppa till så att vattnet får hitta andra vägar. 

En ytterligare dålig effekt är det damm som finns i gruset som virvlar upp med innehåll av ohälsosamma partiklar med dålig luftkvalitet som följd.

Vad man undrar är, varför inte införa en större flexibilitet i när gator och övriga ytor ska sopas och inte som nu, spika detta till ett datum? Vårarna ser inte lika ut från år till år och vid en vår som den här har gruset i mitt tycke redan nu legat alltför länge.

Om anledningen är rent ekonomisk i en tanke av effektivisering är detta inte riktigt heller förståeligt. Den mängd av grus som ska tas bort vid gatusopning är ungefär lika stor oavsett när det görs. En översvämning på grund av tilltäppta dagvattenbrunnar kan förorsaka stora kostnader för kommun, försäkringsbolag och enskilt drabbade.   

Rolf R

Svar från Linköpings kommun:

Hej och tack för dina synpunkter om grusupptagning.

Startdatumet för sand- och grusupptagning är enligt våra avtal satt till den 15 april för att våra entreprenörer ska ha någon tidpunkt att förhålla sig till i sin planering av verksamheten. Men i år och även andra år har vi påbörjat arbetet betydligt tidigare, vilket våra avtal också ger möjlighet till beroende på väderförhållanden. I år började sand- och grusupptagningen vecka 11 och pågår nu för fullt.

Vi vill få bort gruset så fort som möjligt av flera skäl som du också nämner, det medför halka, det hindrar vattenavrinning, det är dammigt etcetera. Med den långa perioden med torrt och soligt väder som varit i mars är det förståeligt att du undrar varför vi inte startade ännu tidigare. Det beror till viss del på att väderprognoserna inte sträcker sig längre än en vecka fram i tiden. Vädret är ombytligt så här års och även efter en varm period tidigt på året kan en kall period med snö inträffa. De kalla nätterna som varit och fortfarande är, påverkar också vårt beslut eftersom halka lätt uppstår om det samtidigt blir fuktigt.

Att ta upp vintergruset från våra ca 62 mil bilväg och gång- och cykelväg kräver särskilda fordon och maskiner och arbetet brukar ta cirka en månad. Vi arbetar så fort och effektivt det går och vi vill precis som du starta arbetet så fort det är möjligt utifrån väderförhållandena.

Carl Eriksson, driftingenjör och Elisabeth Lundqvist, enhetschef Park och natur, Linköpings kommun