Varför all denna reklam för vevradio?

Många hushåll med batteriradio och ficklampa kan komma undan med batteriköp och möjligen en powerbank för några hundralappar, menar insändarskribenten.

En vanlig radio med batteri funkar lika bra som vevradio, menar insändarskribenten.

En vanlig radio med batteri funkar lika bra som vevradio, menar insändarskribenten.

Foto: Louise Åsenheim

Insändare2024-02-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har funderat lite över all reklam för en så kallad vevradio att användas i krissituation. Varför inte skaffa en vanlig radio som också går på batteri (om man inte redan har en sån)? 

Har man en uppsättning batterier så har man mycket lång lyssningstid exempelvis för nyheter och man kan lyssna utan att behöva ägna tid åt att veva. Radion kan också användas i "fredstid". Har sett att vevradio även har ficklampa, men varför inte ha en traditionell ficklampa med en uppsättning batterier så slipper man veva för att få lyse (ficklampa har de flesta hemma). 

I reklamen finns även motivationen att man kan ladda mobilen i vevradion, men har inte läst hur lång tid det tar att ladda upp 1–2 mobiler genom att veva? Vanlig powerbank i stället? 

Förstår att haken är att man måste ha extra batterier hemma (och en powerbank). Tänker att det kan skapa ekonomisk stress i hushållen då det i reklam och media kontinuerligt påminns om allt extra man måste köpa för att vara beredd för kris/krig. Många hushåll med batteriradio och ficklampa kan då komma undan med batteriköp och möjligen en powerbank för några hundralappar. 

Tar tacksamt emot argument för att eventuellt köpa vevradio ifall undertecknad missat något väsentligt.