Pappa/mamma vill kunna fira jul hemma på sina lediga dagar utan att bli inringd. Det vore enkelt för bemanningsenheten att påtala att det måste finnas vikarier som täcker upp vid eventuella sjukanmälningar. Kommunen drog in alla semesteransökningar, så det gick heller inte åt några vikarier i fall de skulle behövas vid eventuella sjukanmälningar.
Det fanns fast anställd personal som ville vara ledig och det fanns vikarier som ville jobba – men inte fick. Vad är det för personalpolitik? När man jobbar inom äldreomsorgen är det tungt nog som det är. De semesterdagar man hoppas kunna få ut lite då och då är oerhört värdefulla. Jag förstår att alla inte alltid kan få som man vill, men nu hade det gått att lösa för alla parter. Det var varken första eller sista gången detta hänt. Snart kommer sommarsemestern, hur blir det då? Får vi ledigt? Törs man göra semesterplaner som alla andra i samhället?
Det är tufft för alla verksamheter inom omsorgen och dåligt med vikarier. Kanske läge att kolla med pensionärer som har erfarenhet? Bjud in dem till verksamheterna igen. De kan vara ett fint stöd för de boende, men även stöd till de nyanställda. De kan ge tips, hjälpa till med svenska språket om det behövs, med till exempel matlagning, bakning, gå promenader, läsa, samtal ... Listan kan göras lång. På så vis kan ordinarie personal få den tid de behöver till annan vård. Fortsätter det på det här viset så kommer det snart bli massflykt (redan börjat) av personal. Hur gör man då? Vem ska då ge den omsorg och vård som behövs?
Var rädd om den personal som redan finns och den som är på väg in. De är oerhört värdefulla. Glöm inte att ni politiker också blir gamla en dag.
"Vårdpersonal"
Svar från Linköpings kommun:
Även innan pandemin var situationen ansträngd på många håll inom äldreomsorgen i Linköpings kommun. Nu har vi återigen sett ökad spridning av covid-19 och andra virus, vilket sätter extra press på både vård och omsorg.
Medarbetarna är äldreomsorgens viktigaste tillgång. Ska vi kunna locka fler att jobba inom äldreomsorgen och få dem som redan arbetar där att vilja och orka jobba kvar, måste arbetsvillkoren förbättras.
Linköpings kommun har redan nu inlett arbetet med sommarrekryteringen för att ordinarie personal ska få vara lediga under sommarperioden och få nödvändig återhämtning.
Sverige går mot tuffa ekonomiska tider, men Linköpings starka ekonomi göra att vi till skillnad mot många andra kommuner inte behöver skära ner i välfärden i år. Tvärtom kan vi göra en del satsningar.
Rätt till heltid, bort med delade turer, ökad grundbemanning och områdesbaserad vård och omsorg är några av de saker som kan bidra till att göra det mer attraktivt att jobba inom äldreomsorgen i Linköpings kommun de kommande åren.
Jonatan Hermansson (S), äldrenämndens ordförande sedan 1 januari 2023