Harriet Larsson (HL) fortsätter med att framföra felaktiga faktauppgifter. Vi har redan konstaterat att HL kom med falska uppgifter i sin tidigare insändare avseende reallöneutvecklingen efter EU- inträdet, generellt och specifikt transportarbetare i Sverige. Nu påstås att EU medfört sämre ekonomisk utjämning i Sverige. Detta stämmer inte. Ökade inkomstskillnader före skatt i utvecklade länder är en global trend, oberoende av EU. I Sverige utjämnas dock denna trend genom omfördelande skatter och bidrag. Man får skilja på ökade skillnader i bruttoinkomst och jämn utveckling av disponibla inkomster efter skatter och bidrag. Att klyftorna ökat i USA och UK innebär inte att de ökat även i Sverige. HL påstår att fattigdomen ökat. Det stämmer inte. Den absoluta fattigdomen har sjunkit efter EU-inträdet. De nyanlända i Rinkeby, Gårdsten och Skäggetorp har en mycket högre levnadsstandard än de hade i de länder de flydde ifrån.
Om fördelningspolitik är ett viktigt mål, en möjlig utveckling mot enhetlig bolags- och kapitalbeskattning inom EU ett utmärkt medel. Brexit ledde till att UK nu sänker bolagsskatten från 20 procent till 15 procent, knappast en åtgärd som gynnar låginkomsttagare.
Vidare påstår HL att vi har EU sämsta pensioner. Det stämmer inte. Sverige ligger på plats 9 av 28 länder inom EU vad gäller pensionens köpkraft, då är effekten av bostadstillägg oräknad. HL framför vidare vidlyftiga påstående om pensioner med Pensionsmyndigheten och Pensionsåldersutredningen som källa. Dessa stämmer inte heller. Det finns inga belägg för det HL påstår på respektive myndighets hemsida. HL avslutar med den typiska SD-kommentaren. Alla ekonomiska problem, pensionernas dåliga utveckling kan skyllas på "massinvandringen". Den myten försöker SD hjärntvätta in i opinionen. Generellt utgör invandring en positiv källa till ekonomisk tillväxt enligt OECD. I synnerhet har svenska ekonomin tjänat på invandringen från de fattigare länderna i östra europa. Om vi begränsar oss till flyktinginvandringen innebär den en nettokostnad för ekonomin. Men det förhållandet kan åtgärdas om samhället i stället för bidrag erbjuder/kräver arbete med lön.
Harriett Larsson kommer med en mängd faktafel. Värderingar påverkas av fakta. Felaktiga föreställningar om hur verkligheten ser ut ligger bakom mycket av SDs politik. Det vore därför av värde om HL i nätversionen av kommande artikel bifogar länkar till påståenden om fakta i EU-debatten.
Källor till faktauppgifter:
Om utveckling svenska reallöner före och efter EU 1995:
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/Loneutveckling-i-Sverige/?graph=/17190/1/all/
Om utveckling reallöner transportarbetare efter 1995:
https://www.transport.se/Transportarbetaren/Start/Nyheter1/Kraftigt-hojda-realloner--fackligt-arbete-lonar-sig/
Om utveckling inkomster i Sverige efter skatt och bidrag https://ekonomistas.se/2012/03/13/amerikansk-debatt-om-svenska-toppinkomster/
http://swopec.hhs.se/hastef/papers/hastef0720.pdf
Om svenska pensioner,nivå 2015 inom EU.
http://media.amf.se/2008/07/23/svensk-pension-medelmattig-i-europa/
Om ekonomisk effekt i OECD länderna av invandring:
https://www.oecd.org/migration/OECD%20Migration%20Policy%20Debates%20Numero%202.pdf
Om ekonomisk effekter av invandring från östra europa:
http://nationalekonomi.se/sites/default/files/NEFfiler/41-8-jr.pdf
Om flyktinginvandringens kostnader:
http://www.regeringen.se/contentassets/6a0373dacf97488d8aae6b5785e46583/migration-en-aldrande-befolkning-och-offentliga-finanser-sou-201595
Om arbete istället för försörjningsstöd:
http://www.corren.se/asikter/debatt/se-invandringens-mojligheter-om4068265.aspx