Var med på några lektioner och känn atmosfären, vetja

Så var det dags igen. Regeringen, FHM och i förlängningen Sveriges region- och kommunledningar värnar inte om gymnasieelever och lärare.

Elever och lärare tvingas tränga ihop sig i små klassrum, påpekar insändarskribenten.

Elever och lärare tvingas tränga ihop sig i små klassrum, påpekar insändarskribenten.

Foto: Roald, Berit

Insändare2021-02-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt skolministern skall eleverna "försiktigt" komma tillbaka. Vad innebär det? Jo, fulla klassrum som vanligt, med 32– 33 elever i varje. En elev/2,25 kvadratmeter är det som gäller i skolan, ingalunda 10 kvadrat som i övriga samhället. 

Lärare förbjuds att rekommendera sina klasser att bära munskydd. Samtidigt talas om nya, mer smittsamma virus, en tredje våg, tester vid inresa till Sverige samt stängda gränser till Norge och Finland. 

Den ekvationen är svår att förstå, än mer omöjlig att förklara för oroliga ungdomar.

Många elever och lärare är själva i riskgrupp eller har anhöriga som är det. Många elever och lärare fruktar nu för sina liv, när de dagligen tvingas tränga ihop sig i små klassrum timme ut och timme in. Själva sitter överheten på behörigt avstånd, har möten på distans och bestämmer över våra liv.

Självfallet råder ingen tvivel om att många unga far illa av distansarbetet samt den isolation och krav på självdisciplin som det medför. 

Här skulle dock finnas utrymme för kreativa och effektiva lösningar. Smittsäker halvklassundervisning varvad med distans bedrivs exempelvis i Tyskland med 83 miljoner invånare. 

Eventuellt skulle lärande i små elevgrupper dessutom kunna vara ett sätt att åtgärda den kunskapsskuld som den långvariga distansundervisningen visat sig ge upphov till. Tyvärr verkar den logistiken vara lite för komplex för våra svenska kommunledningar.

Vad ligger då till grund för det svenska beslutet att öppna gymnasieskolorna och tränga ihop elever och lärare i alldeles för små utrymmen? För det kan ju ingalunda vara så att våra beslutsfattare faktiskt tycker att man får räkna med lite svinn av människoliv, eller...?

Jag utgår således ifrån att elever och lärare i gymnasieskolan anses vara coronaresistenta i Sverige. Någon annan motivering kan knappast finnas. Därför hälsar jag våra beslutsfattare varmt välkomna till mina lektioner.

Var med på några hela 90-minuterspass och känn in atmosfären, vetja! Vi kan alltid sätta in några extrastolar i klassrummet, så vi kommer varandra riktigt härligt nära. När kan jag boka in er?