Var finns förÀldrarna till vÄra motorburna unga?

FrÄgan Àr inte om det hÀnder nÄgot allvarligt, utan nÀr nÄgot allvarligt intrÀffar, menar insÀndarskribenten.

Maxfart pÄ vÀgen förbi macken kan ligga pÄ över 100 km/tim. Det körs runt och gasas med bilarna sÄ vÀgbanan blir svart av deras dÀck, skriver en boende i omrÄdet.

Maxfart pÄ vÀgen förbi macken kan ligga pÄ över 100 km/tim. Det körs runt och gasas med bilarna sÄ vÀgbanan blir svart av deras dÀck, skriver en boende i omrÄdet.

Foto: Jurek Holzer/TT

InsÀndare2022-09-28 13:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ungdomarna samlas och har diskotek under taket pĂ„ Preem-macken i Åtvidaberg om nĂ€tterna. Det spelas dunkadunkamusik och dansas uppe pĂ„ bensinpumpar och kontoautomater. De röker sina cigg med glatt humör fast det Ă€r rökning förbjuden vid bensinmackarna. 

De bryr sig inte ett dugg om att det Ă€r mitt i natten och att vanligt folk vill ha lugn och ro och försöker sova. Skriker och gapar och sköter sina naturbehov överallt. Det kan vara 10–15 stycken bilar av olika sorter och 30–40 ungdomar, nyktra och berusade.

Maxfart pĂ„ vĂ€gen förbi macken kan ligga pĂ„ över 100 km/tim. Det körs runt och gasas med bilarna sĂ„ vĂ€gbanan blir svart av deras dĂ€ck. Det ryker svart rök och det Ă€r en ljudnivĂ„ som Ă€r högre Ă€n deras dunkadunkamusik (det ska impas). 

Till rÄga pÄ allt körande med epatraktorer kan man bli omkörd pÄ dagtid trots att man hÄller rÀtt hastighet. Skulle det inte vara lÀmpligt att Äterinföra lagen om okynnesÄkning, sÄ vi slipper detta Äkande om nÀtterna. Ungdomarna och deras förÀldrar tÀnker inte det minsta pÄ miljön eller pÄ andras sÀkerhet i trafiken. FrÄgan Àr inte om det hÀnder nÄgot allvarligt, utan nÀr nÄgot allvarligt intrÀffar.

Nu kommer det roliga i krĂ„ksĂ„ngen vid fĂ„gelsĂ„ngen. Man ringer polisen pĂ„ 114 14 klockan 23.50 en lördagsnatt. Bingo, de svarar "polisen Linköping" och efter att man har förklarat sitt Ă€rende blir man hĂ€nvisad att ringa 112. De svarar direkt och kopplar mig till polisen. Efter cirka 25 minuters vĂ€ntan svarar de igen "polisen Linköping". Bingo igen. De skickar en bil till Åtvid med tvĂ„ nĂ€rpoliser frĂ„n Linköping. (Bra och heja Dan Eliasson och tack för omorganisationen!) NĂ€r de Ă€r vid fĂ„gelsĂ„ngen skrattar fĂ„glarna med krĂ„ksĂ„ngen. Alla motorburna ungdomar vet att polisen finns i Åtvid via grupp-sms.

Vi Ă€r ju inte ensamma i lilla Åtvid med att ha dessa problem. Politiker och polis kan ju inget göra.