Vi bedriver mjölkproduktion på en gård i Nykil utanför Linköping. Våra döttrar är fjärde generation på gården och de vill fortsätta att driva gården och bruka jorden.
Vi ansökte i början av 2023 förhandsbesked om bygglov hos Linköpings kommun. Vi ville stycka av 0,2 hektar av en stenig betesvall som ligger i utkanten av vår mark och i nära anslutning till en väg.
Anledningen till det var att äldsta dottern i januari 2024 skulle gå in i företaget och för att underlätta ville hon och hennes man bygga hus i nära anslutning till gården. Att bedriva verksamhet med djur är inget 7–16-jobb, utan ett jobb dygnet runt.
I första kontakten med kommunen fick vi till svar att det var lika bra att de nekade bygglov, för länsstyrelsen skulle i alla fall säga nej, enligt kommunen. Vid kontakt med länsstyrelsen hade de inget att invända mot att bygga ett hus där.
Ny ansökan till kommunen och då var det två damer som var ute och gick runt vår ladugård utan vår kännedom. De kom på att det fanns en gödselbrunn 85 meter från den tänkta tomten, och enligt kommunen, i den förhärskande vindriktningen. Det ansågs hälsovådligt.
Enligt de lagkrav vi har att rätta oss efter ska gödselbrunnen ha ett svämtäcke som gör att den varken läcker gas eller luktar.
Vi överklagade kommunens beslut, men även länsstyrelsen sa då nej till att bygga. Länsstyrelsen som betalar ut stöd till unga lantbrukare för att få unga människor att vilja driva jordbruk, men de ska tydligen inte få bo där de har sin verksamhet.
Vi överklagade länsstyrelsens beslut, men fick nej även från mark- och miljödomstolen. Även detta beslut överklagades, men fick inte något prövningstillstånd. Så nu kommer vi inte längre.
Jag tror inte att någon läser våra överklaganden över huvud taget, har en myndighet sagt nej, så är det nej.
I Linköpings kommuns strategi för "Levande landsbygd" står att läsa följande:
"Kommunens strategier för att kunna leva, bo och verka på landsbygden är bland annat att:
* Bygglovssökande idéer ska förverkligas så långt det är möjligt.
* Uppmuntra byggnation och blandade upplåtelseformer.
* Underlätta för att så många som möjligt ska ha möjlighet att bo kvar.
* Kommunen ska bevara och utveckla landsbygdsskolan så länge det är möjligt.
* Nya och innovativa projekt för kultur- och fritidsaktiviteter ska kunna få stöttning av kommunen.
* Kommunen ska arbeta aktivt för att säkerställa dagligvaruförsörjningen på landsbygden."
Fotnot. Linköpings kommun har avböjt att kommentera insändaren.