Var är alla nakna män i debatten?

Den kvinnliga kroppen har länge varit exploaterad, i såväl konst som media och porr.

Insändare2021-12-23 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det inte längre bara de välsvarvade kropparna som väljs ut utan det har beretts plats åt andra former och utseenden också. Senast härom veckan kunde vi läsa i Corren om fetmaklubben som har givit ut en nakenkalender och på sociala medier hyllas kvinnor som visar upp sina kurvor. 

Det är jättebra att kroppsidealet ifrågasätts och att fler kvinnor känner att de duger precis som de är så att skadliga normer kan brytas. Men i takt med att allt fler kvinnor vågar visa upp sig nakna i media så undrar jag om detta är rätt sätt. Har inte denna utveckling lett till att förstärka tanken om att kvinnokroppen ska visas upp än mer? 

Vi lever fortfarande i ett samhälle där kvinnans kropp ska visas upp och mannens ska skylas. Inte ens på badstranden går det att urskilja formen av en rumpa eller snopp under mannens tältliknande badshorts. 

För att få en jämställd och sund kroppsuppfattning i det här landet kan knappast lösningen vara att visa upp ännu fler kvinnor?

Det är dags att männen tar plats på denna arena nu. Ställ upp och var en förebild för de som brottas med sin självkänsla och hjälp till att förändra kvinnosynen. Så fram med fler män som är stolta över sina kroppar! Ge mig kalendrar med mulliga gubbar som poserar i naturen. Ge mig bilder på avklädda män som gör sig redo för en prostataundersökning i mediarapporteringen så som ni gör med kvinnor i gynstolar och mammografi-maskiner i motsvarande artiklar. Och ge mig för guds skull män som poserar sensuellt med genomskinliga kalsonger i reklamen. 

Först när exponeringen blir jämställd mellan könen kommer ni få mig att se hopp om ett samhälle där alla kroppar är accepterade och beundransvärda för sina unika egenskaper. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om