Välkommet besked – men varför inte dra igång direkt?

Nu har – äntligen – Folkhälsomyndigheten kommit med ett positivt besked för att vaccinera 12-15-åringar i Sverige. Jättebra, men frustrerande att beslutet inte kommit tidigare.

Vaccinationsorganisationen finns på plats så låt oss ta hjälp av alla 12–15-åringar som redan nu bestämt sig och som är villiga att göra en samhällsinsats, skriver insändarskribenten.

Vaccinationsorganisationen finns på plats så låt oss ta hjälp av alla 12–15-åringar som redan nu bestämt sig och som är villiga att göra en samhällsinsats, skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-09-23 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhälsomyndigheten säger på sina pressträffar att vaccintäckningen måste öka och att man jobbar hårt för att nå ut till dem som fortfarande inte tagit sitt vaccin.

Folkhälsomyndigheten pratar om språkförbistring och socioekonomiska orsaker till att många människor ännu inte antagit erbjudandet om vaccin för att hålla covid-19 så långt borta som bara går. Det stämmer säkert men faktum kvarstår – de här människorna har inte vaccinerat sig.

Förra veckan kom beslut att även 12–15-åringar kommer att erbjudas vaccin med start efter höstlovet. Efter ytterligare ett par dagar kom besked att man påbörjar vaccineringen tidigare. Man tror att det kan ske andra veckan i oktober. Bra beslut – men … varför kan denna åldersgrupps vaccinering inte dra igång direkt?

Om det finns vaccinationscentraler med lediga tider och tillgängligt vaccin och de åldersgrupper där vaccintäckningen är för låg inte bokar tider, varför kan inte vaccinet ges till kloka mogna 12–15-åringar som tillsammans med sina vårdnadshavare tycker att det här är en superbra idé? 

På så vis ökar vaccintäckningen – någon som Folkhälsomyndigheten vill – och på sikt gagnar det oss alla. Inga vaccin som finns tillgängliga riskerar att kasseras (så som rapporterats från både Malmö och Stockholm). 

Om 12–15-åringarna är klokare än en del vuxna i ålderspannet 18–50 år, varför ska de inte få ta sitt samhällsansvar nu direkt? Om det finns lediga tider på vaccinationscentraler runt om i landet så kommer vaccinering där avlasta skolhälsovården. 

Kanske det ska finnas en lista för 12–15-åringar att ringa in med kort varsel så inga vaccindoser förfars?

De tveksamma får fundera vidare, men medan vi väntar och hoppas på dem så behöver vi alla andra hjälpas åt att öka vaccintäckningen. Vaccinationsorganisationen finns på plats så låt oss ta hjälp av alla 12–15-åringar som redan nu bestämt sig och som är villiga att göra en samhällsinsats.