Ang. "Jag såg på när Monica blev slagen" (30/4).
”Lägenhetsbråk ” var inget allvarligt, det var bara osämja. Vid en skilsmässa skrev advokaten ” lång och varaktig söndring”. Ja, nog var det en lång och varaktig söndring, men att det innehöll både fysisk och psykisk misshandel stod det inget om.
En del har heller ingen aning om att även vi svenskar haft så kallad hederskultur. Jag ingick själv ett äktenskap på 60-talet och var tvungen att gifta mig, för att inte driva skam över släkten.
Jag var inte gravid, men hade förlovat mig, och i vår släkt var det sed att man gifte sig efter sex månader. Jag ville bryta förhållandet, men då gjorde mina föräldrar klart för mig att det godkände de inte.
Mannen som jag var tvungen att gifta mig med, borde väl i rimlighetens namn gjort slut när jag berättade att jag inte var kär i honom. Redan där började han känna övertaget, då mina föräldrar stod på hans sida.
Jag levde med både fysisk och psykisk misshandel i många år, men när min far dog såg jag chansen att ta mig ur detta gissel.
Det gick inte smärtfritt precis, han krävde vårdnaden om ett av våra barn och själv fick jag vårdnaden det andra. Gemensam vårdnad fanns inte. Helt oförklarligt att en man som misshandlat sin fru och även ett av barnen kunde få vårdnaden.
Sedan följde år av trakasserier mot mig. Är tacksam att jag hade styrkan att ta mig ur detta järngrepp.
Jag utbildade mig sedan för att hjälpa andra och jag vill att ni ska veta att kvinnomisshandel finns i alla samhällsklasser, nationaliteter och yrkesgrupper. Jag har mött såväl högt uppsatta chefer som poliser, präster, pastorer och politiker i mitt arbete som rådgivare. Kvinnor som misshandlar män psykiskt och fysiskt finns också.
Det är på tiden att våra styrande få upp ögonen för detta så det blir hårdare straff. Ingen ska gå fri.
Sorgligt att denna kvinna som blev offer och dog vid Resecentrum, inte hade mer skydd. Samtidigt högst beklagligt hur någon kan anordna möten för föräldrarna samma dag. Hur tänkte de?
Till sist – anmäl alltid det du ser. Och till er som sitter fast i ett förhållande – våga söka hjälp. Kvinnojouren gör ett utmärkt jobb.