Korkat att använda denna metod för att förse kommunens invånare med gröna påsar, dyrt och knappast miljövänligt. Varför inte i stället placera ut dessa rullar hos mataffären så kan de som använder påsen själv ta hem vid utgång.
Sedan kan man fråga sig hur Mjölby kommun vet hur många påsar varje hushåll behöver, matsvinnet skall ju minska.
Vårt hushåll har nu ett lager av rullar som räcker de närmaste 10-15 åren, så min fråga är skall jag slänga dom i plaståtervinningen eller kommer kommunen att hämta tillbaka dom?
Köpt mat skall ätas upp
Svar:
Det stämmer att Mjölby kommun varje höst delar ut tre rullar med gröna påsen till de villahushåll som får sin soptunna tömd av en sidlastare. De hushåll som får sin soptunna tömd av en baklastande sopbil knyter däremot en grön påse på sopkärlet och får då en ny rulle av chauffören vid tömning.
Anledningen till att vi delar ut påsarna på två olika sätt, beror på att våra sopbilar tömmer kärlen på olika vis. Sidlastaren är inte anpassad för att chauffören ska gå ur bilen, då tömningen sker med hjälp av en mekanisk arm som sitter på sopbilen och som sköts inifrån hytten.
Vi är medvetna om att antalet rullar som delas ut inte är optimalt för alla hushåll och det är väldigt svårt att anpassa antalet rullar till varje individuellt hushåll. Vi utgår därför från medeltalet av vad ett hushåll förbrukar under ett år, vilket är tre rullar.
Vi har sedan tidigare fått till oss att det är för många rullar för några, men vi har även hushåll som är i behov av fler än tre rullar under ett år. Om du får för många rullar ber vi dig att inte slänga dem i återvinningen. Fråga gärna en granne eller någon bekant om de behöver fler påsar, och om inte så är du välkommen att lämna tillbaka dem på Hulje återvinningscentral, i stadshusets reception eller på biblioteken i Mantorp, Skänninge och Väderstad.
De hushåll som är i behov av fler gröna påsar kan hämta dem på samma ställe. Varje år slänger hushållen i Mjölby kommun 800 ton matavfall i fel påse. Vår förhoppning är att vi genom att dela ut gröna påsen ska lyckas få ännu fler att använda den och sortera ut sitt matavfall. Det är viktigt att vi tillsammans försöker minska vårt matavfall genom att inte köpa för mycket mat och inte slänga mat som fortfarande är ätbar.
Engagerade miljöhjältar skulle hämta rullar med gröna påsen i mataffären om möjligheten fanns och om vi inte skulle dela ut dem. Andra kanske skulle sluta helt med att sortera sitt matavfall om de inte får påsarna levererade, vilket skulle vara synd då deras matavfall inte skulle bli till biogas och biogödsel, utan istället gå till förbränning med alla andra sopor. Det finns exempel på kommuner där gröna påsen delas ut i mataffären och där ser man en tendens till att påsarna används på fel vis, exempelvis till restavfall vilket försämrar biogödselns kvalitet.
Maritha Hörsing Biträdande VA-Avfallschef Mjölby kommun