Vad menar Tekniska verken med hårdplast?

Jag var på återvinningscentralen häromdagen med en säck med plast för jag hade hörsammat Tekniska verkens budskap att nu ska vi återvinna plast.

"Det vore väldigt bra om Tekniska verken kunde i någon skrift, i tidningen eller som utskick till hushållen, specificera vad dom anser vara hårdplast!" skriver insändarskribenten.

"Det vore väldigt bra om Tekniska verken kunde i någon skrift, i tidningen eller som utskick till hushållen, specificera vad dom anser vara hårdplast!" skriver insändarskribenten.

Foto: Niklas Holm

Insändare2022-02-25 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det visade sig att man specificerat att det var hårdplast som skulle återvinnas och min säck innehöll sådant som personalen inte ansåg vara hårdplast. Därför undrar jag nu vad anser Tekniska verken vara hårdplast? Är det Bregottpaket, är det petflaskor utan pant, är det frigolit, är det plexiglas och är det sådan tunn plast som formas kring en del småvaror man köper? Sedan undrar jag varför man inte kan återvinna plastpåsar i samma container?

Det vore väldigt bra om Tekniska verken kunde i någon skrift, i tidningen eller som utskick till hushållen, specificera vad dom anser vara hårdplast! 

P Sten H

SVAR DIREKT:

Hej! Så bra att du vill återvinna din plast! Vi förstår att det inte alltid är så lätt att veta hur. Det låter som att mycket i din säck var plastförpackningar och de ska hanteras precis som tidigare. Både hårda och mjuka plastförpackningar ska du sortera ut och lämna på en återvinningsstation eller i återvinningsrum om du har tillgång till ett sådant. Förpackningsinsamlingen är en del av ett nationellt system för förpackningsåtervinning. Hårdplasten som Tekniska verken nyligen startat insamling för på återvinningscentralerna är produkter av hårdplast som inte är förpackningar t ex trädgårdsstolar och leksaker. Just nu hjälper vi till extra mycket med den nya hårdplastinsamlingen eftersom det inte är så lätt att veta vad som kan lämnas hit och inte. Målet är att så mycket som möjligt ska kunna bli nytt material igen. När du är osäker på hur du ska sortera kan du prova att ta hjälp av Tekniska verkens sorteringsguide på webben. Den hittar du här: tekniskaverken.se/sorteringsguide