Vad menar Östman om barnskötarna?

Företrädare för Kommunal kritiserar ett uttalande av barn- och utbildningsnämndens ordförande Erik Östman (M). De får svar direkt.

Företrädare för Kommunal kritiserar ett uttalande av barn- och utbildningsnämndens ordförande Erik Östman (M). De får svar direkt.

Foto: Johnny Gustavsson

Insändare2019-06-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under kommunfullmäktiges sammanträde den 18 juni debatterades en interpellation gällande ”Jämlik eller ojämlik fördelning av förskolans personal mellan bostadsområdena.”

I det svar som barn- och utbildningsnämndens ordförande Erik Östman (M) gav framgick det att utbildningsförvaltningen saknar statistik över vilka anställda barnskötare som har adekvat utbildning. Under diskussionen får då ordförande Erik Östman frågan från ledamot från Socialdemokraterna om varför utbildningsförvaltningen saknar sådan statistik och att det kan tyckas märkligt att man inte har koll på detta för att kunna erbjuda utbildning.

Som svar på detta säger Erik Östman (M):

”Det korta svaret på den frågan är att man för statistik över vilka tjänster och vilka arbetsuppgifter det är som utförs och barnskötare som är outbildade utför samma arbetsuppgifter som dem som är utbildade, och då finns det ingen större vits att ha en uppdelad statistik mellan A och B medarbetare.”

Vad är det egentligen du står och säger här Erik Östman? Ingen större vits?

Att uttrycka dig på detta sätt om en hel yrkesgrupp med utbildade barnskötare är kränkande. En yrkesgrupp som är stolta över sitt yrke och sitt arbete. En yrkesgrupp som gjort ett aktivt val att utbilda sig till barnskötare för att kunna möta varje barn efter bästa förmåga och förutsättning. En yrkesgrupp som dessutom arbetar utefter och omnämns i förskolans läroplan. Att då stå och hävda att det inte är någon vits med att veta vilka som har adekvat utbildning är ett hån mot alla utbildade barnskötare vi har i Linköpings kommun och sänder signaler om att det inte spelar någon roll om man är utbildad eller inte.

All personal inom förskolan kämpar hårt varje dag för att varje barn ska ha en trygg och lärande tillvaro på förskolorna. Det minsta du som ordförande i barn- och utbildningsnämnden kan göra är att lyfta dessa vardagshjältar. Istället väljer du att trycka ner de barnskötare som valt att utbilda sig genom att indirekt säga att det inte spelar någon roll.

Therese Waller

ordförande Kommunal och utbildad barnskötare

Christina Uhrberg

facklig förtroendevald Kommunal och utbildad barnskötare

Ingela Ritapuu-Rebo

facklig förtroendevald Kommunal och utbildad barnskötare

Ann-Katrin Précenth Billeson

huvudskyddsombud Kommunal och utbildad barnskötare

Frida Kindeland

facklig förtroendevald Kommunal, ersättare kommunfullmäktige och utbildad barnskötare

Svar

Företrädare från Kommunal går till hårt angrepp mot mig angående ett replikskifte under en interpellationsdebatt på senaste fullmäktige och påstår att jag hånar och trycker ner barnskötare i Linköpings kommun. Ingenting kunde vara mer felaktigt. Jag har oerhört stor respekt för alla som arbetar och sliter ute på våra förskolor med att ge våra barn den bästa start i livet man kan få.

Gällande själva sakfrågan huruvida kommunenen ska föra statistik över utbildade och outbildade barnskötare så vill jag börja med att klargöra att det inte är något kommunen har gjort tidigare. Man kan ställa sig frågande kring var den fackliga kritiken var mot detta när S styrde under förra mandatperioden? Jag kan dock lugna Kommunal med att en sådan undersökning faktiskt nu påbörjats.

Min huvudpoäng kvarstår dock: Även de som saknar barnskötarutbildning är oerhört värdefull personal, många med flera års arbetserfarenhet och som tvingats lära sig jobbet på jobbet. Jag har stor respekt även för dem och det jobb de genomför. I Linköpings kommun är det trots det givetvis alltid prioriterat att i första hand anställa utbildad personal, vilket är något Kommunal väl känner till. I slutändan kokar det dock ner till att börjar man jobba i Linköpings kommun som barnskötare, oavsett om man är utbildad eller ej, så ska man kunna känna fullt förtroende och uppskattning från såväl de egna cheferna som organisationen som helhet.

Avslutningsvis är dessvärre en markering på sin plats. Tyvärr framstår Kommunals insändare som exakt den typen av debattinlägg som förstör det politiska samtalsklimatet. Att genom en mycket långtgående tolkning av ett enskilt replikskifte tillskriva mig åsikter som att jag trycker ner och hånar barnskötare är varken seriöst eller värdigt.

Erik Östman (M)

ordförande Linköpings barn- och ungdomsnämnd