Vad innebär bilköerna för luften i stadsmiljön?

Häromdagen kunde jag räkna till ett 40-tal bilar som köade hela vägen från korsningen mot Malmslättsvägen till korsningen mot Rekrytgatan, konstaterar insändarskribenten.

Långa bilköer har blivit ett växande problem, men den senaste tidens trafiksituation längs Kaserngatan tar verkligen priset, menar insändarskribenten.

Långa bilköer har blivit ett växande problem, men den senaste tidens trafiksituation längs Kaserngatan tar verkligen priset, menar insändarskribenten.

Foto: Berit Roald/TT

Insändare2022-03-05 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sägs ju att det heter rusningstrafik fastän allt står stilla. Och står stilla, det gör det verkligen på Kaserngatan! Eftersom jag varje dag promenerar längs Kaserngatan till och från min arbetsplats har jag kunnat följa utvecklingen de senaste åren. Det är sannerligen ingen trevlig utveckling. 

Långa bilköer har blivit ett växande problem, men den senaste tidens trafiksituation tar verkligen priset. Så sent som häromdagen kunde jag räkna till ett 40-tal bilar som köade hela vägen från korsningen mot Malmslättsvägen till korsningen mot Rekrytgatan. Vad innebär inte all denna tomgångskörning för luften i stadsmiljön? Gör kommunen några mätningar för att säkerställa att luftföroreningarna längs gatan inte överskrider gällande riktvärden?

"Frisk luft"

Svar från Linköpings kommun:

Hej och tack för dina synpunkter om trafiksituationen längs Kaserngatan.

Just nu är det lite mer trafik på Kaserngatan eftersom en bit av Djurgårdsgatan är tillfälligt avstängd i ena riktningen på grund av husrenovering. Lite senare i vår och resten av året blir det ytterligare avstängningar på Djurgårdsgatan eftersom det är dags för förberedande ledningsarbete inför kommande nybyggnation i området. Vi förstår att det medför köer och det vore jättebra om du som inte bor eller verkar i området testar att köra andra vägar runt området under en period.

Övervakning och analys av luftkvaliteten i Linköping görs via kommunens medlemskap i Östra Sveriges Luftvårdsförbund. Mätningar görs där luftföroreningshalten har identifierats som högst. Detta är i nuläget inte Kaserngatan. Kommunens mätstation är just nu placerad på Hamngatan. Mätningarna från 2021 visar att miljökvalitetsnormerna klaras.

Under 2022 kommer kommunen få tillgång till en ny kartläggning där luftföroreningshalten beräknas för hela kommunen. Då får vi information om hur luftkvaliteten är på flera gator än tidigare.

Vi jobbar också med ett åtgärdsprogram för kvävedioxid och vi har en handlingsplan för partiklar. I det arbetet ingår exempelvis att vi i Linköpings kommun arbetar med städteknik för gator, minskad dubbdäcksanvändning, vi analyserar omfördelning av trafik, olika typer av vägbeläggningar samt bygger ut cykelvägnät.

Läs gärna mer om vårt arbete:

https://www.linkoping.se/bygga-bo-och-miljo/halsa-och-luftkvalitet/luftkvalitet/matning-av-luftkvalitet

https://www.linkoping.se/bygga-bo-och-miljo/halsa-och-luftkvalitet/luftkvalitet/vad-gor-vi-for-att-forbattra-luften/

Marie Hägglund, chef för Klimatenheten, Linköpings kommun

Johan Engström, trafikingenjör, Linköpings kommun