Vad händer med projekt Kungsvägen i Mjölby?

Är projektet – förhoppningsvis – åter igen skjutet på framtiden, undrar en Mjölbybo.

Vår ambition är att omvandla Kungsvägen till en stadsgata som ger mer plats för människor, med utrymme för uteserveringar, planteringar och sittplatser – en plats där människor kan mötas och trivas, skriver Johan Cöster, samhällsbyggnadschef i Mjölby kommun.

Vår ambition är att omvandla Kungsvägen till en stadsgata som ger mer plats för människor, med utrymme för uteserveringar, planteringar och sittplatser – en plats där människor kan mötas och trivas, skriver Johan Cöster, samhällsbyggnadschef i Mjölby kommun.

Foto: Fredrik Sandberg

Insändare2024-09-19 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan väl inte bara vara jag som tycker att Kungsvägen genom centrum är bra som den är?

Lägg i stället pengarna på att förbättra dimensioneringen av dagvattenledningarna i Mantorp, så att Mantorpsborna inte ska behöva vara rädda för nya översvämningar.

Låt Kungsvägen vara, men satsa gärna på utökad parkeringstid i centrum så att man hinner ta en fika eller shoppa när man varit hos exempelvis frisören.

"Undrande Mjölbybo"

Svar från Mjölby kommun:

Tack för dina tankar kring Kungsvägen! Vi förstår att många uppskattar vägen som den är, men vi ser också ett behov av att utveckla den för framtiden.

I dag används Kungsvägen främst som en genomfartsled, där tre av fyra fordon bara passerar utan att stanna i centrum.

Vår ambition är att omvandla Kungsvägen till en stadsgata som ger mer plats för människor, med utrymme för uteserveringar, planteringar och sittplatser – en plats där människor kan mötas och trivas.

Genom att skapa en mer attraktiv och inbjudande stadsmiljö vill vi ge både Mjölbybor och besökare en trevligare upplevelse i centrum. Det handlar om att sätta människan i fokus och skapa en levande stadskärna där man gärna vill stanna upp, umgås och ta del av allt som erbjuds i centrum.

Arbetet med ombyggnationen är planerat att påbörjas under hösten 2024. Vi har haft en löpande dialog med fastighetsägare, näringsidkare och föreningar för att ta in deras synpunkter. 

Vi har förändrat parkeringstiderna i stadsparken och kommer snart att göra detsamma på delar av Stora torget, för att underlätta för besökare att stanna längre och njuta av stadens utbud.

Vidare förstår vi din oro för dagvattenfrågan i Mantorp, och det är något vi arbetar aktivt med. Efter de översvämningar som inträffade i somras har vi redan vidtagit flera åtgärder för att förbättra situationen. Bland annat har vi utökat dagvattendammen i Olofstorp och byggt upp en skyddsvall mellan fastigheterna på Stovägen och dagvattendiket. Vi har även genomfört förbättringar på flera pumpstationer i Mantorp för att skapa bättre förutsättningar för ledningsnätet att hantera stora nederbördsmängder. 

Just nu pågår också en rad utredningar för att identifiera ytterligare åtgärder som kan stärka dagvattenhanteringen i området, utredningarna kommer fortsätta även under vintern. Vi har haft och kommer fortsätta ha en nära dialog med de boende i området, där vi tar till oss deras synpunkter och oro. 

Det är viktigt för oss att både förbättra infrastrukturen och utveckla Mjölby på ett sätt som gynnar alla kommuninvånare.

Johan Cöster, samhällsbyggnadschef, Mjölby kommun