Vad hände med Kristerssons löfte till sjukvården?

Det som förvånar mest är att en av de viktigaste arbetsuppgifterna, det undersköterskorna utför, kommer att drabbas. Verkar inte klokt, menar insändarskribenten.

Var det inte statsminister Ulf Kristersson (M) som utlovade att ingen inom sjukvården skulle bli uppsagd, menar insändarskribenten.

Var det inte statsminister Ulf Kristersson (M) som utlovade att ingen inom sjukvården skulle bli uppsagd, menar insändarskribenten.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2024-03-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När 900 anställda sägs upp – 6 procent av arbetskraften – infinner sig en stilla fundering. Vem och vilka skall helt eller delvis 'ta över' dessa arbetsuppgifter? För det måste väl bli så att de efterlämnar arbete? 

Låter ju positivt att inga läkare eller sjuksköterskor drabbas men i sanningens namn måste det väl innebära att just dessa personalkategorier får ta över en väsentlig del av efterlämnade arbetsuppgifter och därmed indirekt blir berörda även om de inte blir uppsagda. Vilken arbetsmiljö skapar det? 

Det som förvånar mest är att en av de viktigaste arbetsuppgifterna, det undersköterskorna utför, kommer att drabbas. Verkar inte klokt. Var det inte statsminister Ulf Kristersson som utlovade statligt extrastöd för att ingen inom sjukvården av underskottsskäl skulle komma att bli uppsagd? Kanske dags för ett personligt allvarligt samtal med din partikamrat Marie Morell? 

Kanske alla utgifter till militären och medlemskapet i Nato med de krav på stora investeringar i militär utrustning/uppbyggnad, Nato-krav på utbyggd infrastruktur som vägar, järnvägar och baser, nu äventyrar den viktiga sjukvården som borde vara det främsta i ett väl utbyggt civilförsvar och beredskap för krig. Frågorna är många.