Vad gör myndigheterna för att minska otryggheten?

Andelen svenskar som upplever otrygghet i sitt bostadsområdeär är högre än snittet i EU, skriver insändarskribenten.

Det stora antalet skjutningar och sprängningar bidrar sannolikt till den upplevda otryggheten i Sverige, skriver insändarskribenten.

Det stora antalet skjutningar och sprängningar bidrar sannolikt till den upplevda otryggheten i Sverige, skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-07-12 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad gör svenska myndigheter, regering och riksdag för att minska otryggheten i landet? Andelen svenskar som upplever otrygghet i sitt bostadsområdeär är högre än snittet i EU enligt Eurostat, EU:s statistikmyndighet.

I Norden är vi mest otrygga. Vi ligger på 13 procent, i Danmark känner sig 7,8 procent sig otrygga i sitt bostadsområde i Finland är motsvarande siffra 6,2 procent och i Norge endast 3,8 procent.

Det stora antalet skjutningar och sprängningar bidrar sannolikt till den upplevda otryggheten i Sverige. De internationellt uppmärksammade koranbränningarna som åtföljts av hot och risk för terrorangrepp bidrar till ökad oro.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har medfört ökat stöd för Natomedlemskap i Sverige, men efter upprepade koranbränningar kommer Turkiet fortsätta sätta käppar i hjulet för svenskt medlemskap i Nato. Vilka åtgärder tänker svenska myndigheter, regering och riksdag vidta, för att minska otryggheten i Sverige?