Vad gör alla unga som inte går i skolan?

Risken är att elever som inte kommer in på gymnasiet sällar sig till de 130 000 ungdomar som varken studerar eller arbetar, menar insändarskribenten.

Lärare är ett bristyrke och varenda student på lärarutbildningen behövs, menar insändarskribenten.

Lärare är ett bristyrke och varenda student på lärarutbildningen behövs, menar insändarskribenten.

Foto: Alexander Olivera/TT

Insändare2024-10-03 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför saknar så många elever gymnasiebehörighet? 18 000 kom inte in på gymnasiet 2022. Problemämnen är matematik, där 11 procent saknar godkänt betyg. I svenska som andra språk är 30 procent av eleverna underkända. Om fler blir godkända skulle fler bli behöriga till gymnasiet.

Risken är att elever som inte kommer in på gymnasiet sällar sig till de 130 000 ungdomar som varken studerar eller arbetar. Det är ett alarmerande stort mått på ungas utanförskap i arbetsmarknadssammanhang, rapporterar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Vad sysselsätter sig dessa ungdomar med i stället för att arbeta eller studera?

Det kommer även larmsignaler från lärarutbildningen. I Lund antas 100 studenter, runt 40 tar lärarexamen. Den femåriga utbildningen ger behörighet att jobba som ämneslärare på högstadie- och gymnasienivå.

Lärare är ett bristyrke och varenda student på lärarutbildningen behövs. Oroväckande är att även etablerade lärare lämnar läraryrket på grund av den ohållbara arbetssituationen.

Alla som gått i skolan vet vad en kunnig och passionerad lärare betyder för att barnen ska lyckas med sina studier. Därför gäller det att få de bästa studenterna att satsa på den så viktiga lärarutbildningen.