Utan Nato – ingen garanti för fred i vårt land

Vi utbildar vare sig värnpliktiga eller befäl för krig i betydelsen anfallskrig, där vi skall angripa en främmande makt, menar insändarskribenten.

Det krävs ett starkt försvar och förhoppningsvis snart medlemskap i Nato med dess ”artikel 5”, vilken utgör en garanti för att vi kan få fortsätta att leva i fred, menar insändarskribenten.

Det krävs ett starkt försvar och förhoppningsvis snart medlemskap i Nato med dess ”artikel 5”, vilken utgör en garanti för att vi kan få fortsätta att leva i fred, menar insändarskribenten.

Foto: JASON FRANSON

Insändare2024-02-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Är krig och Nato enda verkligheten vi ser framför oss?" (31/1):

Jag kan inte låta bli att bemöta repliken i ÖC. Bästa insändarskribenter, jag är tacksam för att ni uppmärksammat min insändare, men jag tror att ni har läst mina ord med ”eget tunnelseende och egna skygglappar på”. Jag oroar mig mycket för vårt land i dag och i framtiden och därmed hur vi skall lämna (tvingas lämna) över det till kommande generationer. 

Än en gång – vårt försvar är till för att värna vårt land och vår fred, något som vi lär ut i försvaret! Vi utbildar vare sig värnpliktiga eller befäl för krig i betydelsen anfallskrig, där vi skall angripa en främmande makt! Vi kommer således inte initiera några krigshandlingar i betydelsen att anfalla en annan suverän stat, vilken det än må vara. Tyvärr har många så svårt att förstå detta och man varken vill eller kan hålla isär begreppen! I vår försvarsmakt finns inte plats för några krigshetsare! 

Jag är i allra högsta grad fredsälskare (fattas bara!), men jag lever i verkligheten och har förstått att det inte går att möte en aggressiv fiende enbart med vackra ord, önsketänkande, viftande med vit flagga och med en bukett fredsrosor i handen. Fredsrörelser och fredsaktivister i all ära, men de med ”okritiskt tänkande och drömmande önsketänkande” gör mig betänksam och skrämmer mig. Vi lär inte kunna försvara vårt lilla land på egen hand mot en stor eventuell angripare (och vi vet nog alla vilken jag tänker på). Det krävs ett starkt försvar och förhoppningsvis snart medlemskap i Nato med dess ”artikel 5”, vilken utgör en garanti för att vi kan få fortsätta att leva i fred. Och visst – det kommer att kosta en del med detta medlemskap men betänk noga – vad är alternativet? Än en gång, NATO är en försvarsallians, således ingen krigsallians – och inget annat!

Jag tillåter mig att ännu en gång dra en parallell till en annan nation med våra vackra färger i sin flagga. Om denna nation hade varit medlem i Nato så menar jag att dagens tragiska krigssituation inte hade uppstått. Jag är fullständigt övertygad om att den galne despoten Putin då inte ens vågat tänka tanken på ett angrepp på Ukraina. En fullskalig konfrontation med Nato skulle betyda slutet för hans Ryssland och på sikt troligen en upplösning av den ryska federationen. Tror inte ens att en galen despot och diktator som han skulle ge sig in på något sådant!

Slutligen, jag tror att de allra flesta av oss i vårt land delar min uppfattning och är beredda att med våld försvara vårt land, vår kultur och vår demokrati som våra förfäder gett oss som arv. Vi klarar det inte själva utan vi måste finnas med under beskydd av och samverka med en stark försvarsallians, det vill säga Nato och där gäller – alla för en!