Sköterskebristen gjorde att operationen inte blev av

Patientens liv gick att rĂ€dda – men till ett vĂ€ldigt högt pris. Patientens operation blev aldrig av pĂ„ grund av brist pĂ„ sjuksköterskor, skriver en sjuksköterska pĂ„ Universitetssjukhuset i Linköping.

Jag fÄr rapport frÄn min kollega och inser att denna medelÄlders, tidigare fullt friska och vitala individ, Àr samma person som jag nu ser stirra framför sig i sÀngen andra sidan den glasruta som skiljer mitt skrivbord frÄn patientsalen, skriver en sjuksköterska pÄ Universitetssjukhuset.

Jag fÄr rapport frÄn min kollega och inser att denna medelÄlders, tidigare fullt friska och vitala individ, Àr samma person som jag nu ser stirra framför sig i sÀngen andra sidan den glasruta som skiljer mitt skrivbord frÄn patientsalen, skriver en sjuksköterska pÄ Universitetssjukhuset.

Foto: Jessica Gow/TT

InsÀndare2024-05-26 11:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För ett tag sedan hade jag vĂ„rdansvar för en kvinna som nĂ„gra veckor tillbaka i tiden hade fĂ„tt besked om att man upptĂ€ckt ett aneurysm pĂ„ ett blodkĂ€rl i hennes hjĂ€rna. Detta innebar för henne en överhĂ€ngande risk att kĂ€rlet skulle spricka och man planerade för operation. 

Veckorna gick och snart hade deadline för senaste datum för operation passerat. SĂ„ en dag smĂ€ller det. KĂ€rlet spricker och blödningen Ă€r ett faktum. Den Ă€r massiv och nĂ€r hon nĂ„r vĂ„rden var skadan redan skedd. Hennes liv gick att rĂ€dda – men till för henne ett vĂ€ldigt högt pris.

Jag fÄr rapport frÄn min kollega och inser att denna medelÄlders, tidigare fullt friska och vitala individ, Àr samma person som jag nu ser stirra framför sig i sÀngen andra sidan den glasruta som skiljer mitt skrivbord frÄn patientsalen.
 

Jag hade hand om henne ett antal dagar. Tillsammans med mina kollegor skötte jag hennes medicinska behandlingar. Vi tillgodosÄg hennes vÀtske- och nÀringsbehov, vilket numera skedde genom en sond som mynnade ur hennes nÀsa. Vi tog hand om hennes hygien, avlastade och vÀnde henne för att undvika utveckling av trycksÄr nu nÀr hon inte kunde förflytta sig ens en centimeter i den sÀng som vi, med hjÀlp av lift, lyfte henne ur flera gÄnger dagligen. Vi sÄg till att optimera sÄ att hennes luftvÀgar skyddades frÄn krÀkning, försökte utlÀsa huruvida hon uppskattade radio, tv, sÀllskap eller ensamhet och gjorde stÀndiga försök att bedöma om hon upplevde smÀrta eller obehag, för det, det kunde hon pÄ inget sÀtt numera förmedla.

Vi gjorde vÄrt bÀsta för att finnas dÀr som ett stöd för hennes anhöriga, varav tvÄ var barn i ung Älder som nu behövde styra stegen mot sjukhuset för att fÄ trÀffa sin mamma. TvÄ barn som hade förlorat möjligheten att kommunicera och interagera med deras tidigare frÀmsta stöttepelare i livet. Jag minns sÄ vÀl hur glad jag blev en dag nÀr jag kom och sÄg att hon lÄg och kliade sig i hÄret med ena handen och en Ànnu större glÀdje nÀr hon vid ett senare tillfÀlle log snett mot mig i en omvÄrdnadssituation.

Troligen var det inte för att hon intellektuellt förstod vad jag hade sagt utan för att leendet som jag hade gett henne smittade, men oavsett gav det mig bokstavligt talat rysningar över hela kroppen.

NÀr jag senare fÄtt perspektiv pÄ situationen inser jag det paradoxala i min glÀdje. Denna kvinna hade om allt hade gÄtt som det var tÀnkt aldrig behövt hamna dÀr hon numera Àr. Hon hade kunnat fÄ fortsÀtta vara den mamma, fru, vÀn, kollega hon alltid varit. Hon hade fortsatt kunnat skratta och grÄta, Àlska och hata, kÀnna smÀrta och njutning. Vidden av sÄdana öden Àr svÄrt att ta in.

Anledningen till att operationen som hade kunnat rÀdda hennes liv aldrig blev av var bristen pÄ sjuksköterskor. Vi Àr mitt i en avtalsrörelse och nÀr VÄrdförbundet hÀvdar att mÀnniskor dör i vÀntan pÄ vÄrd menar de vad det sÀger.

Mycket av det jag hört angÄende avtalsrörelsen och arbetsgivarnas ovilja att lyssna in och kompromissa gör mig bekymrad. Att lÀsa att Sobona och SKR vill att det Äterigen ska bli möjligt att göra avsteg frÄn arbetstidslagen exempelvis. Jag förstÄr inte hur man kan tycka att det Àr en bra idé att ta ifrÄn oss rÀttigheter som majoriteten av den arbetsföra befolkningen i Sverige under lÄng tid har sett som en sjÀlvklarhet.

Innan varslet bröt ut levde jag redan i en vardag dÀr avdelningen jag jobbar pÄ regelbundet gjorde avsteg frÄn dygnsvilan trots den nyinförda lagstiftningen som förbjuder just detta med hÀnsyn till att "verksamheten krÀver det". Verksamheten kommer aldrig (!) att sluta krÀva att personalen med kort varsel tvingas Àndra sina arbetstider och blir inbeordrade om ingenting hÀnder.

Sms efter sms dÀr man bönar och ber om att nÄgon ska gÄ in och ta extrapass, stanna kvar nÀr man redan har jobbat eller komma in tidigare, kommer aldrig sluta skickas ut om vi bara lÄter det gÄ. Vi kommer fortsÀtta tycka att det Àr en bra idé att ta det dÀr extrapasset om livssituationen och schemat just dÄ tillÄter det. För "det Àr ju faktiskt vÀldigt bra pengar". Hade grundlönen inte varit ovÀrdig hade vi inte behövt resonera sÄ. Att normalisera övertid Àr inte rimligt.

Mitt yrkesval baserades definitivt inte pÄ lönenivÄer. Jag gÄr inte till jobbet enbart för den sakens skull, men att alla ska ha den lön de förtjÀnar tycker jag Àr sjÀlvklart. OmvÄrdnadsarbete har i allt för mÄnga Är nedvÀrderats och det rÀcker nu. För ett jobb Àr just ett jobb och bevisligen tycker mÄnga sjuksköterskor inte att det Àr mödan vÀrt. De gÄr ner i arbetstid, byter arbetsplats eller bransch. Och att det inom regionen Àr allmÀnt kÀnt att det krÀvs att man byter arbetsplats för att höja sin lön Àr löjligt. Det om nÄgot kostar pengar. Precis som det bevisligen kostar oerhörda summor att ta in bemanningspersonal nÀr ordinarie personal sÀger upp sig för man inte ansÄg sig kunna skjuta till nÄgra ynka hundralappar.

För utomstÄende öron lÄter det orimligt, men det Àr sÄ det mÄnga gÄnger Àr. De dÀr hundralapparna gÄr utanför budget, de nÀrmsta cheferna tillÄts inte göra höjningen och personal ser ingen annan utvÀg Àn att lÀmna. Detta dilemma har varit en stor bidragande orsak till att regionerna har betalat multum till bemanningssjuksköterskor, att skattepengar mer eller mindre alltsÄ kastats i sjön och att regionerna gÄr back. Betydligt mer back Àn om man med nÄgra hundralappar hade lyckats behÄlla den erfarna, trogna medarbetare som begÀrde en högst rimlig löneökning och för den hade kunnat bidra med god, sÀker vÄrd, stabilitet och sluppit kÀnna sig sviken och förnedrad av en arbetsgivare som hen varit trogen.


LÄt oss fundera. Hur ska vi stÀrka den svenska sjukvÄrden? Med ovÀrdiga löner, villkor som inte skulle accepteras i nÄgon annan bransch och med arbetsgivare som tydligt visar att vÄra röster inte kommer bli hörda? Vi sÀger ofta att sjukvÄrden Àr ett tungrott system och strukturella förÀndringar tar tid att genomföra hÀvdas det ofta. Har vi rÄd att gömma oss bakom den bortförklaringen?

Vi alla vet att vi snart mÄste agera. Precis som det sköra kÀrlet riskerar vÄr bubbla snart att spricka. Och den dagen den gör det, dÄ Àr det ingen som inte kommer att fÄ betala dyrt för det.