Ursprung gör skillnad

Tack signaturen "Ge" för dina upplevelser av gräddosten från Östersund kontra Boxholm.

Boxholmsost när det begav sig.

Boxholmsost när det begav sig.

Foto: Arkiv

Insändare2021-01-22 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För min del har jag köpt och ätit lagrad borgmästarost från Boxholms mejeri under många år. Osten var då märkt ”Från närliggande gårdar”. Den osten var min favorit. Den sista lagrade borgmästarosten jag köpte var märkt ”Från svenska gårdar”. Enligt uppgift är osten då ystad i Östersund.

Skillnaden var tydlig. Denna ost saknade den bekanta strukturen och smaken var intetsägande och påminner om en billig hushållsost.

Mina kontakter med Arla forum bekräftar flera reklamationer på denna ost efter flytten. Rådet från Arla var att vänta minst ett år tills man kommit tillrätta med produktionen av denna ost.

Lagrad borgmästarost ska vara lagrad cirka 12 månader enligt förpackningen. Skillnaden i pris är väsentlig mellan den och billig lågprisost. Som varken Boxholmbo eller mjölkbonde upplever jag tydlig skillnad.