Synd om de som måste prioritera – vem får vård?

Jag tycker synd om de som måste ta beslutet och prioritera vilken patient som ska få vård. Eftersom jag själv arbetar på US och har inblick i väntelistor till läkarbesök, så förstår jag inte riktigt hur det ska sluta, skriver en undersköterska i Linköping.

Det är så tragiskt och hemskt att man vet att den fina, fungerande vård som jag har fått, kanske kommer att rämna snart, skriver en undersköterska på US.

Det är så tragiskt och hemskt att man vet att den fina, fungerande vård som jag har fått, kanske kommer att rämna snart, skriver en undersköterska på US.

Foto: Petra Älvstrand

Insändare2024-04-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha varit patient en vecka på avdelning 31 på ortopeden, US, är jag så tacksam och nöjd med den vård och omtanke jag har fått av all vårdpersonal, samt av servicepersonal. Jag vet att många är oroliga för vad som komma skall med varsel. Det märktes inte i deras arbete, utan allt utfördes professionellt! 

Jag är själv undersköterska och vet inte vad som kommer att hända mig och alla mina kollegor som finns i dessa utvalda yrkesgrupper som är varslade. Det är så tragiskt och hemskt att man vet att den fina, fungerande vård som jag har fått, kanske kommer att rämna snart. Det måste finnas annat som man kan spara in pengar på i vårt samhälle! 

Vi kommer bli fler och fler som behöver vård och då ska det bli mindre och mindre personal – hur ska det sluta? Det känns som att det bara är pengarna som räknas och man ser verkligen inte konsekvenserna som kommer att komma.

Jag tycker synd om de som måste ta beslutet och prioritera vilken patient som ska få komma och få vård. Och vilken patient som ska få möjligheten att vårdas på sjukhuset. Eftersom jag själv arbetar på US och har inblick i väntelistor till läkarbesök, så förstår jag inte riktigt hur det ska sluta. 

Vi som är lite äldre eller har jobbat länge kommer säkert att få vara kvar, men kanske kommer vi att bli förflyttade från en mottagning till en vårdavdelning. Det är väldigt tungt och krävande och det kommer många av oss inte att orka. Det kommer sluta med att många säger upp sig. Mycket erfarenhet kommer att försvinna. Många som ger stöd och kunskap till de som inte har jobbat så länge.

Jag fick fantastisk vård denna vecka som jag var på sjukhuset: både på akuten, operation, post operation och avdelningen därefter. Jag med många fler hoppas verkligen att det inte ska bli förändringar! Alla behövs i sina yrkesgrupper! 

Arbetar man inte inom vården eller om man inte har varit patient, så förstår man inte konsekvenserna. Men jag med alla mina kollegor ser med stor oro på vad som kommer att hända!