Den verkliga sanningen om IVA:s personalökning

Vilka patienter ska dö, skadas, inte få vård? För det finns ingen patientsäker lösning i världen som skulle lösa 32 undersköterskors ovärderliga arbete, skriver en undersköterska på IVA i Linköping.

Man har för avsikt att säga upp 32 undersköterskor och sedan kräva att vi ska hjälpa dem lösa hur vi ska förändra våra arbetssätt, så att man kan göra sig av med oss utan att minska vårdplatser, skriver en undersköterska på IVA.

Man har för avsikt att säga upp 32 undersköterskor och sedan kräva att vi ska hjälpa dem lösa hur vi ska förändra våra arbetssätt, så att man kan göra sig av med oss utan att minska vårdplatser, skriver en undersköterska på IVA.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2024-03-22 04:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mejlet från chefen chockade oss alla. Efter ett samverkansmöte kom informationen ut att 32 undersköterskor, och en paramedicinare på US ska bort. Det är antalet som man anställt under pandemin 2020–2023. Ingen från administration på IVA är inräknad trots att de blivit flera under samma period. 

Inför kvällspasset står vi vid bryggan och får information om patientläget på CIVA/PostOp/CIMA. En av våra chefer är också där för att ge information om annat utöver patienterna. Hon berättar att man inte vet hur många som kommer bli uppsagda/omplacerade. Det får turordningslistan avgöra. Men det som är ett faktum enligt henne är att när varslet är klart kommer det vara 32 stycken färre undersköterskor på kliniken. Regionen avser att återställa antalet personal som var innan pandemin. 

Hon förklarar att neddragningarna kommer kräva att vi ändrar sättet vi arbetar på i dag. Vi måste strukturera om eftersom man inte ska minska antalet vårdplatser trots neddragningen. Vi behövde alla hjälpas åt att hitta nya arbetssätt för att få den nya organisationen att fungera. Programmet inför Klinikdagarna som snart infaller har därför ändrats för att ge utrymme för just detta. 

Kommunal säger något helt annat. De säger att detta inte är sant. Man har bara gjort en inventering av antalet personal som man anställt under 2020–2023 och är irriterad över att enhetscheferna far med osanningar. Förhandlingarna om antalet har inte ens börjat än.

Vem ska man tro? 

Den verkliga sanningen är att vi inte har någon pandemipersonal hos oss. Nya IVA öppnade 2020. Där har man gått ifrån att ha flerpatientsalar där en undersköterska exempelvis kunde ha två patienter – till att ha enkelsalar. Lokalerna kräver att man är en undersköterska per sal för att man aldrig får lämna patienten ensam. Det medförde naturligtvis att man var tvungen att närmare dubblera antalet undersköterskor. 

I januari 2024 öppnade man även upp CIMA som också behövde bemannas för att kunna öppna. Det är med andra ord omorganisation som medfört antalet ökade undersköterskor – inte pandemin. Enligt våra chefer har man påtalat detta för ledningen, men utan gehör. 

Ingen i ledningen verkar dock skämmas. Man har för avsikt att säga upp 32 undersköterskor och sedan kräva att vi – och de kollegor som är kvar – ska hjälpa dem att lösa hur vi ska förändra våra arbetssätt så att man kan göra sig av med oss utan att minska vårdplatser.

Vilka patienter ska dö, skadas, inte få vård? För det finns ingen patientsäker lösning i världen som skulle lösa 32 undersköterskors ovärderliga arbete.