Högre status att jobba på US än på våra äldreboenden

Det är svårt att rekrytera undersköterskor med god kompetens till äldrevården när synen på den är så skev. Jag känner många anställda i äldrevården som inte vill nämna utanför arbetsplatsen att man jobbar i äldrevården, skriver en undersköterska.

Äldrevården är inte ett arbete som vem som helst klarar. Här finns svåra situationer att hantera. Allt från svåra etikfrågor till sorg, död, smärta och oro, ge rätt läkemedel och kriser och infektioner, skriver en undersköterska.

Äldrevården är inte ett arbete som vem som helst klarar. Här finns svåra situationer att hantera. Allt från svåra etikfrågor till sorg, död, smärta och oro, ge rätt läkemedel och kriser och infektioner, skriver en undersköterska.

Foto: Kzenon, Mostphotos

Insändare2023-01-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu under en längre tid varit svårt för olika utförare inom äldrevården att hitta kompetent personal. Jag var färdigutbildad undersköterska år 2004 och arbetade i början inom många olika områden. Områden som sjukhuset, personlig assistent, hemtjänsten med mera. Sedan 2010 har jag arbetat i äldrevården på vårdboende. Jag älskar mitt jobb trots att lönen är kritiserad och arbetsvillkoren sådär. Men alla mina kollegor, chefer och även de äldre jag hjälper anser mig som kompetent och jag har en vilja att lära mig mer och utvecklas. Konstigt nog finns ett problem med just den där kompetensen.

Bland vänner och bekanta får jag höra att jag i deras tycke borde arbeta på sjukhuset i stället. Jag har även haft mycket kompetenta kollegor och nära anhöriga som slutat arbeta i äldrevården för tjänster just på sjukhuset.

Ingen skugga över detta eller dessa. Men problemet är att genast anses dessa personer ha högre status än oss som stannar i äldrevården och ger de äldre kompetensen som de är värda. Till och med i min närmaste krets och ute i allmänheten får jag höra denna visa. Att undersköterskearbetet på sjukhuset har högre status trots att vi har exakt samma utbildning, bara olika arbetsuppgifter. 

Så klart att det blir svårt att rekrytera undersköterskor med god kompetens till äldrevården när synen på den är så skev. Jag känner många anställda i äldrevården som inte vill nämna utanför arbetsplatsen att man jobbar i äldrevården. Detta eftersom reaktionerna många gånger blir nedvärderande. 

Tänk vad många fler som skulle välja yrket om man även utanför arbetsplatsen skulle få höra att man har ett värdefullt yrke. För en sak är jag säker på efter alla år i yrket: Om man visar de äldre att man brinner för sitt jobb, visar god kompetens och bra bemötande och ett leende. Då får man i alla fall av de äldre individer man hjälper höra att man är värdefull. De äldre ger mycket uppskattning om man visar att man förtjänar det. 

En önskan vore att allmänheten och närmaste kretsen också någon gång kunde ge en glimt av att arbetet är värdefullt. Då skulle det nog bli lättare att få bra rekryteringar till våra vårdboenden runt om i Linköping och resten av landet. Äldrevården är inte ett arbete som vem som helst klarar. Här finns svåra situationer att hantera. Allt från svåra etikfrågor till sorg, död, smärta och oro, ge rätt läkemedel och kriser och infektioner. Listan kan göras lång med svåra arbetsuppgifter och då krävs en god kompetens, alltså inte vem som helst.