Jag är inte längre en person – utan en "funktion"

Det är helt orimligt att Region Östergötland som arbetsgivare väljer att inte se individen bakom siffrorna utan förminska oss till ting som man kan behandla hur som helst. Det är illa, skriver en undersköterska.

Jag väntar med spänning på en ny arbetsbeskrivning för den nya yrkestiteln "funktion". Men skynda, så jag inte hinner få sparken, skriver en undersköterska i Region Östergötland.

Jag väntar med spänning på en ny arbetsbeskrivning för den nya yrkestiteln "funktion". Men skynda, så jag inte hinner få sparken, skriver en undersköterska i Region Östergötland.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2024-03-11 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att avhumanisera innebär att nedvärdera andra människor och göra dom mindre värda att känna empati för genom att jämföra personerna med djur eller känslolösa ting. Detta gör det lättare att inte behöva känna sympati eller skuld med de drabbade. 

Som undersköterska i Region Östergötland har jag nu fått information från närmaste chef om varslet som lagts. I den informationen väljer regionen att först benämna oss undersköterskor som "övrig vårdpersonal". Lite senare i powerpointen nämns vi inte ens som personer utan som antalet faktorer som ska varslas.

Det är helt orimligt att Region Östergötland som arbetsgivare väljer att inte se individen bakom siffrorna utan förminska oss till ting som man kan behandla hur som helst. Det är illa. Det är människor av kött och blod med känslor som är varslade. Är det för att arbetsgivaren ska slippa känna dåligt samvete och sympati med alla inom regionen som nu väntar på att få klarhet i om det är just jag som inte har något jobb efter sommaren som vi inte ens omnämns som personer?

Att vi hårt arbetande "övrig vårdpersonal/faktorer" nu varslas när det uppenbarligen har gått helt snett från politikernas, regionledningens och ekonomernas håll känns orättvist. År efter år har det rullat på och ingen har dragit i nödbromsen! 

Om regionen hade varit en förening eller ett bolag har jag svårt att tro att styrelsen hade beviljats ansvarsfrihet på årsmötet nu i början på 2024. Tror faktiskt inte de blivit beviljade ansvarsfrihet för föregående år på årsmötet 2023 heller ...

För övrigt väntar jag med spänning på en ny arbetsbeskrivning för den nya yrkestiteln "funktion". Men skynda, så jag inte hinner få sparken!