Vart är vi på väg med äldreomsorgen? Alla undersköterskor som arbetar för Linköpings kommun som har drabbats av nya scheman till följd av 11-timmars regeln känner sig helt överkörda. Vi har fått helt omöjliga scheman som är mycket svåra att påverka. Det går inte alls i vissa fall. Många kvällar på rad, korta pass för att täcka upp så mycket som möjligt, gäller för deltider. Springa runt på andra avdelningar i resurspass. Längre pass på helger, fler delade turer – och fortfarande arbete varannan helg.
Alla man pratar med känner sig trötta, slutkörda och förstår inte hur de ska orka i längden. Är det så här man behandlar personalen inom äldreomsorgen så förstår man att det kommer bli mycket svårt att behålla och rekrytera ny personal i framtiden. Hur tänker Linköpings kommun? Eller tänker de alls?
"Trött undersköterska"
Svar från Linköpings kommun:
Vi är medvetna om att införandet av dygnsvila eller 11-timmarsregeln har inneburit en stor omställning och i vissa fall en upplevd negativ arbetssituation.
Dygnsvilan har stor betydelse för återhämtning. Kort dygnsvila innebär att tiden inte räcker till för sömn, nedvarvning, socialt umgänge, bra matvanor, och träning – faktorer som enligt forskning är viktiga för återhämtningens kvalitet. Trots att regeln har kommit till på grund av dessa faktorer så vet vi att införandet av 11-timmars dygnsvila har inneburit justerade tider och fler kvällspass för att vi som arbetsgivare ska följa reglerna.
Vi har under 2023 minskat våra delade turer, erbjudit alla som önskar rätten att gå upp till heltid och minskat antal timavlönade. Samtidigt har vi utifrån regelverket inga arbetspass på helgerna som är för långa. När man som medarbetare har så kallade resurspass, det vill säga där man är fler på arbetsplatsen än vad det finns arbetsuppgifter till, är det helt korrekt att man i första hand ska hjälpa sina kollegor på närliggande avdelningar.
Vi är medvetna om att vi fortsatt tillsammans med våra medarbetare måste utveckla våra scheman så de blir mer attraktiva och där är vi inte i mål än. Dialogen vill vi ha med medarbetare på våra arbetsplatser där möjlighet till påverkan ska finnas.
Lise-Lott Löfgren, avdelningschef vårdboende
Sofia Sjöholm, avdelningschef öppna vårdformer