Ukrainas demokrati ogillas av sovjetnostalgikerna

"I Ryssland utgår makten från Putin – i en demokrati från folket" skriver insändarskribenten. På bilden en kvinna under en demonstration i Sydney, Australien.
"I Ryssland utgår makten från Putin – i en demokrati från folket" skriver insändarskribenten. På bilden en kvinna under en demonstration i Sydney, Australien.

På Stalins tid var det nackskott eller Sibiriskt fångläger som gällde. På Putins tid är det Novitjok eller terroristförklaring och fängelse som gäller. Syftet är detsamma: Makt till varje pris.

Insändare 26 februari 2022 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om vi gör tankeexperimentet att samma typ av maktutövning skulle tillämpas i Sverige så skulle Jimmy Åkesson, Ulf Kristersson, Ebba Busch, Nyamko Sabuni och Annie Lööf sitta i fängelse, dömda för terrorism. Nooshi Dadgostar, Märta Stenevi och Per Bolund skulle möjligtvis vara fria att verka så länge de stödde regeringspartiet. Eller det omvända: Magdalena Andersson, Nooshi Dadgostar, Märta Stenevi och Per Bolund skulle sitta i fängelse, dömda  för terrorism. 

Domstolarna skulle inte vara fristående utan lyda under regeringen liksom radio, television och internet. Demonstrationer skulle slås ned med brutalt polisvåld.

Ukraina har valt att gå sin egen väg till demokrati och mänskliga rättigheter, något som ogillas av sovjetnostalgikerna i Kreml. De har aldrig accepterat Sovjetunionens upplösning utan vill gärna tvinga in landet i den Putinistiska diktaturens fålla. 

I Ryssland utgår makten från Putin – i en demokrati från folket. Tack för att jag får leva i ett land där, enligt regeringsformens första paragraf, ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket” och tack för att jag får skriva dessa rader utan att sättas i fängelse, dömd för terrorism, eller bli Novitjokförgiftad!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa