Våra politiker har misslyckats med att skapa fred i Europa

I krig kan man inte bortse från bakomliggande historiska fakta och utspel från olika intressegrupper, skriver insändarskribenten.

Kriget i Ukraina  skall också ses ur ett historiskt sammanhang, skriver insändarskribenten.

Kriget i Ukraina skall också ses ur ett historiskt sammanhang, skriver insändarskribenten.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Insändare2024-07-18 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I februari 2014 annekterades Krimhalvön av Ryssland. Detta med ett fullskaligt krig i Europa som följd. Ett ovedersägligt ansvar för detta har naturligtvis Putin och hans Ryssland, men detta skall också ses ur ett historiskt sammanhang. Undertecknad tänker på Sovjetunionens sammanbrott. På arenan såg vi då oligarker dyka upp i ett land bokstavligen satt i upplösning och med kapitalistgamar inflygande från väst som väl på plats sågs förse sig bland spillrorna.

Än en gång med detta sagt kan naturligtvis det krig som nu pågår i Ukraina med bland andra Putin som regissör på intet sätt ursäktas, endast till viss del förklaras.

I alla krig och konflikter kan man inte bortse från bakomliggande historiska fakta och mer närliggande utspel från olika intressegrupper. Konfliktlösning handlar om samtal där fakta också historiska sådana prestigelöst kan läggas på förhandlingsbordet.

Den raka frågan kan ställas om det mänskliga lidande i Ukraina vi nu utan avbrott påminns om via media och inte minst SVT, kunde ha undvikits. Ansvaret för detta har ni politiker, ”valda” företrädare för oss ”freds”-älskande gräsrötter. Ni bär ett otvetydigt ansvar för det som skett och nu sker var ni än hör hemma. 

Här måste politikerprojekt, som den påstått ”freds”-bevarande kostsamma byråkratiska kolossen FN:s bedövande maktlöshet i sammanhanget, nämnas. EU:s ansvar i sammanhanget är otvetydigt. Ett EU vars bakomliggande historia handlar om tanken på ”fred” i Europa.

Ett illavarslande krig pågår dessvärre i Europa. Människor är på flykt. Familjer får hem sina barn i liksäckar. Det skramlar i världens vapensmedjor. Dessa aktiviteter tycks oroväckande nog andas eskalering.

Till er, för vad som här sägs, ansvariga politiker lämnade vi gräsrötter på valdagen i så kallad ”demokratisk ordning” över vår makt!

Undertecknad gräsrot tillsammans med alla fredsälskande gräsrötter, var de än vara månde, konstaterar än en gång att våra politiker, var de än må uppträda, så långt skändligen har misslyckats med att skapa fred i Europa och världen. 

Till sist lite uramerikansk visdom. Vi tar del av Oglala Lakota Nations Russell Means ord:

"Innan jag var sex år gammal hade mina morföräldrar och mor lärt mig att om allt det gröna som växer togs från Jorden skulle det inte finnas något liv. Om alla fyrbenta varelser togs från Jorden kunde det inte finnas något liv. Om alla bevingade varelser togs från Jorden, kunde det inte finnas något liv. Om alla våra släktingar som kryper och simmar och bor inom Jorden togs bort så kunde det inte finnas något liv. Men om alla människor togs bort skulle livet på jorden blomstra. Så obetydliga är vi."