Ukraina kämpar för vår fred och vår frihet

Den 8 april 2022 lade Julian Lennon ut en tolkning på nätet av sin far John Lennons sång “Imagine”. Fram till nu hade Julian inte velat framföra någon av sin fars sånger. Nu gör han det.

Insändare2023-03-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han sjunger för Ukraina som den 24 februari utsattes för ett brutalt angrepp från Ryssland med målet att krossa den ukrainska nationen och återupprätta ett ryskt imperium. 

Imagine peace, så klart. Krig är fruktansvärt, sorgligt och tragiskt. Vi vill att det ukrainska folket skall få leva i fred. Vi vill också att det ukrainska folket skall få leva i frihet. En rysk seger skulle göra världen till en plats där lögner och hot, avtalsbrott och massivt militärt övervåld får styra. I den världen har freden inte en chans. 

Jag kallar gärna Putin för Putler, en Hitler i vår tid. Det totalitära och antidemokratiska, målet att återupprätta ett imperium, förtrycket och förföljandet av oliktänkande och andra folk och kulturer förenar dem och deras system. Två terrorstater som båda ville ha mer.

Putin vill slå in kilar. Den enighet som finns i motståndet mot Rysslands krig mot Ukraina vill han splittra för så länge stödet till Ukraina är enigt och starkt står det i vägen för den ryska imperiedrömmen. Europas beroende av rysk olja och gas är besvärande. Inflation och skenande priser på energi och livsmedel orsakar missnöje. En klimatomställning som stannar av. Finns det risk för att solidariteten med Ukraina avtar? Jag säger nej. Vi inser att solidaritet med den som angripits är det enda förnuftiga och långsiktiga svaret på en sådan aggression. 

Den 8 april 2022 lade Julian Lennon ut sin tolkning av “Imagine” på nätet. Imagine peace. Så klart! Det måste vi! Krig är fruktansvärt! Vi vill ha fred! Ukraina kämpar för freden. Det ukrainska folket kämpar för sin frihet. De kämpar för vår fred och vår frihet. Därför kan vi göra än mer för att det ukrainska folket skall orka uthärda. För att Ukraina skall segra. Det är det bästa fredsarbetet!