Tveksam till sajten Dumpens metoder

Först var jag positiv men, nu är jag mer tveksam, för att inte säga helt negativ till deras metoder, skriver insändarskribenten.

I skrivande stund är Dumpen uppe i 440 personer som hängts ut, skriver insändarskribenten.

I skrivande stund är Dumpen uppe i 440 personer som hängts ut, skriver insändarskribenten.

Foto: Julia Djerf

Insändare2024-07-27 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På nätet kan man ta del av en sajt där en före detta idrottsstjärna och en kvinna i medelåldern ägnar sig åt att konfrontera vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte. "Jättebra!" var min första tanke då jag hörde om saken första gången. Nu är jag mer tveksam, för att inte säga helt negativ till deras metoder. De ertappade filmas och hängs ut på sajten tillsammans med chatten de haft med barnen.

I skrivande stund är de uppe i 440 personer som hängts ut på detta sätt. Förutom att en handfull av dessa valt självmord som enda utväg, är livet förstört för de flesta andra och flertalet fler av deras anhöriga. Har idrottsmannen och hans väninna ägnat en tanke åt de uthängdas barn som inte längre kan gå till sin gamla skola, eller deras eventuella partner som inte kan visa sig ute på orten där de bor? Skulle inte tro det. Visserligen tipsas de om någon organisation som påstås tillhandahålla psykologhjälp. Vad de inte talar om är att de har egna ekonomiska intressen i denna verksamhet.

För mer än 50 år sedan utsattes jag själv för vad som idag skulle kallas övergrepp. Jag var nog den första unga pojke som gått till polisen och anmält övergrepp av en äldre kvinna. Poliserna skrattade och tyckte jag skulle vara stolt.

R. B.

Svar från Dumpen: 

Med tanke på hastigheten i dagens mediabrus är det av förklarliga skäl lätt att man låter sina åsikter färgas av termer såsom ”hänger ut” och "förstör livet” när Dumpen kommer på tal. Anmärkningsvärt nog är det vanligt att man inte ens satt sig in i vad vi faktiskt arbetar med. 

De som vi konfronterar är människor med ett sexuellt avvikande beteende som går ut över och skadar barn. Inte sällan för livet. Övergrepp ska förebyggas, inte begås. Där brister svensk lagstiftning då den inte räcker till för att skydda barn från sexualbrott förebyggande. 

Dessutom är det omänskligt att låta människor vars strävan är att begå övergrepp mot barn fullborda sitt brott. 

Inte enbart för barnet, men även för förövaren. 

En del av vår organisation arbetar brottsförebyggande med konfrontationer och politiskt påverkansarbete för att vi i Sverige ska få den förebyggande lagstiftning som i många länder är praxis. 

Som det ser ut i Sverige idag så kan rättsvårdande myndigheter först agera när ett barn drabbats. Proaktiviteten saknas. 

En annan del av vår organisation arbetar för att ge sexualbrottsutsatta stöd. Stödfunktionen ger utsatta möjlighet att få två samtalsstödjare som följer deras väg genom rehabilitering. 

En tredje del av organisationen är Föreningen Dumpen som samlar in medel och finansierar den livräddande traumabehandling som annars är svår att få inom offentlig sektor och på tok för dyr för den enskilde att betala på egen hand. 

I dagsläget har 52 personer runtom i landet sin behandling hos psykolog, psykoterapeut eller psykiater finansierad genom föreningen Dumpen. 

Och vi möts hela tiden av utsatta som fått möjlighet att bearbeta sitt trauma och börjar få livsgnistan åter. 

Slutligen vill jag påpeka att vi inte har några ekonomiska intressen i andra organisationer. 

Mediabruset går fort. Därmed är det otroligt viktigt att man läser in sig ordentligt i det ämne man ämnar tycka till om.

Sara Nilsson, ansvarig utgivare Dumpen