Att samhället hårdnar har de flesta av oss lagt märke till. Förklaringar varför går isär. En sak som inte får uppmärksamhet men som påverkar ändå är vårt språkbruk. Var man än är eller vad man än gör, blir man exponerad av kraftfulla ord och svordomar. Det skapar känslor av otrygghet och respektlöshet. Genom att börja i det lilla, nämligen genom att vårda sitt språk, bidrar man (indirekt) till ökad respekt för sig själv och för andra vilket i längden bidrar till ett tryggare samhälle.
Samhällets och medias språkbruk motverkar skolans arbete att lära eleverna att uttrycka sig på ett korrekt sätt. Det är liksom lättare att svära än att förklara vad man menar eller känner. Användningen av kraftuttryck har fått allmän acceptans och har blivit en del av det svenska språket och därmed den svenska kulturen. De flesta personer märker inte när de svär eller använder kraftfulla ord eller när någon annan gör det.
Problemet när det hela tiden hörs i samhället är att det då blir svårt för nya generationer eller nya svenskar att lära sig att uttrycka sig på ett bra sätt med mindre starka ord. I synnerhet för barn eller ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan orden sätta sig och är sedan svåra att kontrollera. Barnen eller ungdomen använder orden när som helst utan någon form av reglering eller förståelse för vad de betyder eller kan göra med en annan person när man pratar på det viset. Det skapar otrygghet. Även vuxna kan genom den kontinuerliga exponeringen i samhället ha svårt att inte dras med i den utvecklingen.
Att tala snyggt är en styrka. Vi har ett omfångsrikt språk som räcker till. Vi behöver inte använda kraftfulla ord för att tydliggöra saker. Låt oss gemensamt försöka att värna vårt språk och därmed skapa ett tryggare samhälle. Låt oss hjälpa barn, ungdomar och nya svenskar att hitta och använda de rätta orden för att uttrycka sig. Det skulle vara en bra början på att göra Sverige tryggare.