Trafikpolitik utan klar färdriktning

Trångt. Att det är för många bilar i centrum låter sig sägas, men frågan är vad man gör åt det, resonerar skribenterna.

Trångt. Att det är för många bilar i centrum låter sig sägas, men frågan är vad man gör åt det, resonerar skribenterna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Insändare2017-09-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi välkomnar Rebecka Hovenbergs insikt att det är för många bilar i stan (Ordet fritt 11/9). Det har vi påpekat under lång tid. Men, vad sker i praktisk politik?

Inga nya satsningar på kollektivtrafik som gör den mer attraktiv och inga begränsningar för biltrafiken – resultat är inte förvånande, andelen som reser kollektivt ligger kvar på låga 13 procent, lika lågt som när målet på 20 procent sattes 2010.

Att påskina att en förtätning skulle vara lösningen och peka på Vallastaden som ett exempel är lika aningslöst. I Linköpings Översiktsplan räknar man med att antalet invånare i innerstaden ökar från 20 000 till 30 000 fram till 2030.

Samtidigt ökar Linköpings stad totalt från 110 000 till 130 000 invånare – om nettoökningen är 10 000 i innerstaden så blir andelen i ytterområdena lika stor, en nettoökning på 10 000 invånare.

Hur påverkar Linköpings tillväxt trafikplaneringen? Vi har sett resultatet i ny trafikplan för innerstaden och den ger ingen anledning till optimism!

I Linköpings planering för framtiden kommer trafiken i andra hand. Att göra stadskärnan attraktiv finns med som ett övergripande mål men hur det ska gå till lyser med sin frånvaro.

Vi hoppas att våra synpunkter i samrådsprocessen, inlämnat i vårt yttrande, tas på allvar nu.

Bostadsrättsföreningen Stångåstrand, Drottningtornet, Drottninggatan I, Drottninggatan III

Björn Gustafsson

Christer Åqvist

Britt-Marie Lindberg

Kjell Persson