Titta närmare på de redovisade dödstalen

Strategin var tydlig och rekommendationerna till oss också, skriver insändarskribenten.

En del av journalisternas frågor på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser är så naiva så man undrar verkligen, skriver insändarskribenten.

En del av journalisternas frågor på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser är så naiva så man undrar verkligen, skriver insändarskribenten.

Foto: TT

Insändare2021-01-02 09:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till signaturerna ”Gnäll mindre håll i och håll ut” och ”Mats Bladh” Corren den 21/12.

Tack för att ni tar upp detta. Jag instämmer med er båda. Om jag inte minns fel sa FHM redan tidigt att smittan var så utbredd så att helt hejda den var inte möjligt med rimliga insatser, utan strategin var att hålla nere sjuktalen så att vården klarade av det. 

Strategin var tydlig och rekommendationerna till oss också. Om alla, inklusive elitidrottare, studenter, shoppare och festdeltagare bland annat följt dessa efter sommaren hade vi sannolikt sluppit nuvarande situation.

Som ni båda framför, varför bara jämföra med de nordiska ländernas och tala om hur dåligt Sverige är. Det har basunerats ut hur många i Sverige som dött i onödan på grund av covid -19. En del tycks vilja göra Anders Tegnell personligen ansvarig.

Utan att på något vis förringa pandemin och de redovisade dödstalen i Sverige och dess påverkan på sjukvård och samhälle, så efterlyser jag mera fakta. En seriös tidning som Corren, som inte lever på braskande löpsedlar och lösnummer, borde titta närmare på de siffror som redovisas.

Ta Östergötland som exempel. Varje år dör i genomsnitt, 2015–2019, cirka 0,89% av invånarna. Siffran för vecka 1–50 år 2020 är 0,90. Alltså marginellt högre. Varför inte undersöka närmare orsaken till detta. Om nu så många dött i onödan på grund av covid -19, vilka är det då som sluppit undan? Varför gräver ingen journalist ner sig i sådan statistik?

Siffrorna för Sverige som helhet ser liknande ut. Allt finns att hämta på Socialstyrelsen, SCB och FHM.

Efter vecka 45 har döds- och sjuktalen skjutit i höjden, vilket inte hade behövt ske om vi, du och jag, skött oss och följt de tydliga rekommendationerna.



En annan reflektion: Jag har ju aldrig tidigare upplevt hur en presskonferens går till men följt FHM:s konferenser regelbundet. Hur står det till med journalistkåren? Är deltagarna, som deltar i dessa presskonferenser, representativa? Då är jag orolig! En del frågor är så naiva så man undrar verkligen. Journalist efter journalist upprepar exakt samma fråga som panelen redan svarat på. Lyssnar/fattar de inte eller måste de följa sitt manus?

En återkommande fråga är ”när kan vi göra si eller så?”, ”när kan vi leva som vanligt?” trots att det om och om igen förklarats att det inte går att svara på. När så en åtgärd införts är den stående frågan ”varför har ni inte gjort det här tidigare?” Intelligentare och mer genomtänkta frågor till våra makthavare borde vi kunna begära av välutbildade journalister.