Tinnis – hur kunde det bli så här?

Turerna kring Tinnis har varit många.

Turerna kring Tinnis har varit många.

Foto: Hedda Themner

Insändare2022-07-20 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen började undersöka området kring Folkungavallen och Tinnis omgivningar 2005. Tinnerbäcksbadet hade sakta men säkert blivit en alltmer eftersatt anläggning. 

År 2012 beslutades det om en renovering av badet. Samma år kom det första beslutet om att lägga den nya efterlängtade simhallen alldeles intill Tinnis på Folkungavallens mark. 2013 revs beslutet upp av den nya politiska majoriteten som i stället ville placera simhallen på Stångebro. 

År 2015 var det dags för ett nytt beslut: att åter lägga simhallen vid Tinnis. Beslutet föregicks av en politisk kohandel där de olika majoriteterna enades om denna lösning. Man ville helt enkelt bli klara med frågan – behovet av en ny simhall var och är stort i Linköping. Ett viktigt argument för att förlägga simhallen hit var att man på så sätt kunde förena denna med Tinnerbäcksbadet.


Vid samma tid diskuterades också att lyfta upp Tinnerbäcken ur den kulvert som bäcken runnit igenom sedan 1938. Tanken bakom detta var att göra ett så kallat ”grönt stråk” från Berga utmed Sandbäcken genom Mahoniadalen och genom Tinnerbäcksområdet till Stångån. 
När kommunens tjänstemän argumenterade för det ”gröna stråket” förde man också fram två miljöskäl för den här lösningen, vattenkvaliteten i bäcken bör förbättras och beredskap måste finnas för kommande stora skyfall. Problemet när man nu ville genomföra idén med en bäck i dagen var att bäcken skulle komma att inkräkta på området där badsjön ligger.


År 2019, när flera personer förstod vartåt det lutade, formades Facebook-grupper med målet att behålla en så stor badsjö som möjligt. Inom politiken fördes en debatt om hur stor badsjö Socialdemokraterna respektive den styrande borgerliga alliansen ville bevara. Man beskyllde varandra för att på olika vis medverka till att badsjön blev mindre. Ändå lät man det ske. Särskilt intressant är ett inlägg från Muharrem Demirok där han på Facebook skriver följande: ”Vi säger samma sak som vi hela tiden gjort. För Alliansen duger det inte med att bara 60% av badsjön räddas och att 40% därmed offras. Det kanske duger för vissa oppositionspartier, men inte för oss.” 
 

År 2021 kom tre förslag för Tinnis framtid. Dessa tog många Linköpingsbor på sängen. Två av förslagen tog bort badsjön helt till förmån för en park. Det tredje förslaget innehöll en ny, betydligt mindre badsjö som ska uppföras till förmån för större parkyta, öppen bäck och en cykelväg. Fullmäktige ställde sig i november bakom det tredje förslaget. Politikerna framställde nu sitt beslut som att man hade räddat Tinnis.


Den bild som Linköpingsborna fått sig till livs när den nya simhallen presenterades var en nära nog orörd badsjö och att någon bäck skulle gå igenom området syntes inte på de bilder som visades. När beslutet att lyfta upp bäcken togs fördes aldrig någon debatt om detta i till exempel Corren.


Beslutet innebar att politikerna inte hörsammade den starka opinionen bland Linköpings medborgare som vill bevara badsjön. 
Aktionsgruppen Tinnis.nu bildades sommaren 2021 för att bevara en så stor badsjö som möjligt, utveckla och modernisera detta kulturarv. Den gamla kulverten ersätts med en ny, modern och miljöanpassad kulvert som klarar såväl större regnmängder som andra extremväder. Därtill vill vi utesluta en onödig cykelväg genom området till förmån för en stor badsjö samt ett trivsamt och tryggt grönområde. Därtill finns också plats och möjlighet att skapa en bassäng för de mindre barnen.